Gigantisk flydende sygehus ankom til New York – desværre stimlede folk sammen for at se det

New York er under pres. Et enormt hospitalsskib skal aflaste byens hospitaler.

 
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix, Video: Reuters/Ritzau Scanpix, Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det er den slags billeder, som kan blive ikoniske.

Mandag formiddag sejlede det enorme hospitalsskib »​USNS Comfort«​ forbi Frihedsgudinden, gled videre op ad Hudson-floden og lagde til ved Manhattan.

Hospitalsskibet skal aflaste sundhedssystemet i New York, som lige nu er under voldsomt pres, efter at coronavirussen har spredt sig gennem storbyen. 1.218 covid-19-smittede personer har mistet livet i New York – det er næsten en tredjedel af alle dødsfald i USA.

Flere end 66.000 personer er officielt registreret smittet i staten, og hospitalerne er ved at bukke under.

Det er planen, at »​USNS Comfort«​ skal tage sig af de almindelige patienter, så der kan frigøres plads på byens etablerede hospitaler til de coronasmittede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hospitalsskibet er indrettet med 1.000 sengepladser, 80 intensivpladser og 12 operationsstuer. Skibets personale vil arbejde 24 timer i døgnet, men umiddelbart skal de ikke håndtere coronapatienter.

Det er planen, at »​USNS Comfort«​ skal tage sig af de almindelige patienter, så der kan frigøres plads på byens etablerede hospitaler til de coronasmittede.

»USNS Comfort« passerer Frihedsgudinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skibet stævnede ud fra Norfolk i Virginia lørdag. Her holdt præsident Donald Trump en kort pressekonference, inden skibet forlod havnen.

»Dette skib bag mig er en 70.000 ton tung besked med håb og kærlighed til de fantastiske folk i New York – et sted, jeg kender rigtig godt, et sted, jeg elsker,« sagde præsidenten.

Da skibet ankom til New York, takkede byens borgmester, Bill de Blasio, præsidenten og hæren for deres støtte. Men han understregede, at det ikke var nok.

»Vi har brug for alt den hjælp, vi kan få, her i New York,« sagde han.

New Yorks tidligere borgmester – og Donald Trumps nuværende advokat – Rudy Giuliani, var en af dem, der dukkede op på havnen for at tage billeder af skibet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeenah Moon/Reuters/Ritzau Scanpix.

Interessen for at se det enorme hospitalsskib var dog så stor, at mange mennesker brød myndighedernes regler om at holde afstand. Store grupper forsamlede sig langs Hudson-floden for at tage billeder af skibet, skriver blandt andre Newsweek.

Det kan koste borgerne i New York en bøde på 500 dollar, hvis de bryder reglerne. New York har forbudt forsamlinger af enhver størrelse.

3,156 personer i USA er døde som følge af covid-19.