Fra Themsen til Tigris: Verdens floder flyder med farlige mængder antibiotika

Et nyt verdensomspændende studie har testet vandet i 72 landes floder – i to tredjedele af dem var så store mængder antibiotika, at forureningen kan føre til spredning af flere bakterier, som ikke kan bekæmpes med medicin.

Themsen i London, som anses for at være en af Europas reneste floder, er forurenet med antibiotika. Det viser en global undersøgelse af flodernes tilstand. Flere steder i Themsen er niveauet farligt højt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hundredvis af floder verden over er fyldt med farligt høje mængder antibiotika.

Forskere fra det britiske University of York har testet vandet på 711 lokaliteter i floder på tværs af 72 lande – fra Themsen i London til Tigris-floden i Irak. I to tredjedele af tilfældene er der fundet høje mængder antibiotika i flodvandet – på 111 lokaliteter var niveauet flere gange højere end det, der anses for sikkert.

Antibiotikaene spredes i verdens floder fra spildevandsanlæg, skrald, kloakudløb og fra de fabrikker, der fremstiller medicinen, skriver The Guardian. Forureningen gør det nemmere for bakterier at blive immune over for den medicin, som bliver ledt ud i vandet.

Antallet af bakterier, som er resistente over for antibiotika, vokser med hastig fart. I sidste måned advarede FN om, at de resistente bakterier udgjorde en global sundhedskrise, som inden 2050 kunne dræbe ti millioner mennesker på verdensplan.

Undersøgelsen fra University of York blev præsenteret på en konference mandag i Helsinki. Den viser, at nogle af verdens mest kendte floder er forurenede med antibiotika, som er essentielt i kampen mod alvorlige infektioner, skriver The Guardian. Flere af stederne er der så høje mængder antibiotika, at det anses for farligt.

Det gælder for eksempel Donau-floden, der er Europas næststørste flod. I otte procent af de prøver, der blev taget fra Donau, var niveauet af antibiotika farligt højt. Især havde flodens gennemløb i Østrig høje mængder antibiotika. Her var niveauet af antibiotikaforurening fire gange højere, end hvad der anses for sikkert. I Donau-vandet blev der fundet syv antibiotika, som bruges til at behandle luftvejsinfektioner som lungebetændelse og bronkitis.

»Det er ret skræmmende og deprimerende,« siger Alistair Boxall, der som miljøforsker har været med til at foretage den globale undersøgelse, til The Guardian.

»Der kan være store dele af miljøet, som har så høje niveauer af antibiotika, at det kan føre til resistens,« siger han.

Også Storbritanniens Themsen, der anses for at være en af Europas reneste floder, er forurenet med antibiotika, viser undersøgelsen. Flere steder er niveauet farligt højt, og her fandt forskerne fem antibiotika, som anvendes til at behandle hud- og urinvejsinfektioner, i mængder tre gange højere, end hvad der anses for at være sikkert.

Allerværst står det dog til i afrikanske og asiatiske floder, især i Bangladesh, Kenya, Ghana, Pakistan og Nigeria. I Bangladesh var niveauet af metronidazol – som ifølge CNN anvendes til at behandle hud- og mundinfektioner – 300 gange højere, end det burde være.

I Kenya fører skrald- og kloakudløb i nogle områder til, at niveauet af antibiotikaforurening er 100 gange højere, end hvad der anses for at være sikkert.