Fostre kan smittes med coronavirus allerede i livmoderen – og det kan give alvorlige følgevirkninger

Er fostre beskyttet i deres mors maver, eller er de lige så udsatte for smitte? Problemstilling har bekymret gravide siden coronapandemiens start. Nu viser flere tilfælde, at fostre allerede i maven kan blive smittet med coronavirus.

Nyt svensk studie viser, at fostre, allerede inden de er født, kan smittes med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH BEIER

En svensk kvinde gravid i uge 34 blev med alt hast indlagt på Skåne Universitetshospital i Malmø efter at have oplevet stærke mavesmerter. Kort tid efter indlæggelsen foretog hospitalets læger et akut kejsersnit. Det ufødte barns puls var unormalt lavt, og frygten for, at barnet ikke fik nok ilt, voksede.

Efterfølgende prøver viste, at både barn og mor var smittede med coronavirus, og at det var grunden til den lave puls og iltmanglen.

Det forklarer lægerne bag et nyt forskningsprojekt publiceret i The British Journal of Obstetrics and Gynecology, der som nogle af de første viser, at fostre, allerede inden de er født, kan være smittet med coronavirus.

Lægerne observerede også, at virussen i barnet, kun få dage efter fødslen, var muteret. De konkluderede, at mutationen måtte være sket, da barnet kom i kontakt med andre miljøer end morens livmoder.

Moren kom sig hurtigt ovenpå smitten og kunne udskrives efter blot fire dage, mens barnet måtte indlæggelse på neonatalafdeling grundet den tidlige fødsel.

Barnet udviklede selv antistoffer mod virussen og havde ingen alvorlige symptomer efter fødslen.

Flere dødfødte fostre

Den svenske kvinde er ikke den eneste, der oplever at smitte sit ufødte barn. I Israel er flere gravide kvinder med lignende problemer blevet indlagt, skriver The Times of Israel.

En gravid kvinde blev indlagt på et hospital i Jerusalem efter at have følt sig utilpas. Det viste sig kort efter, at kvinden, der var gravid i uge 36, var smittet med coronavirus. Barnet viste sig at være død i maven.

Efterfølgende prøver viste, at barnet også var smittet med coronavirus. Prøver har ikke kunnet bekræfte, om dødsfaldet havde forbindelse til virussen.

Det kunne til gengæld bevises i en anden sag fra Israel, hvor en 29-årig kvinde – gravid i 25. uge – mistede sit ufødte barn, da de begge var smittede.

»Fosteret blev inficeret gennem moderkagen, og med en meget høj grad af sikkerhed kan vi sige, at barnet døde på grund af coronavirus,« fortalte en af lægerne efterfølgende ifølge The Times of Israel.

Videregiver antistoffer

Heldigvis er det ikke kun coronavirus, gravide kvinder kan videregive til deres ufødte børn via moderkagen. Det samme gælder heldigvis for antistoffer mod coronavirus.

Et foreløbigt studie fra University of Pennsylvania viser, at jo tidligere i graviditeten en kvinde har været smittet med coronavirus, jo flere antistoffer kan hun have givet videre til sit ufødte barn, skriver The New York Times.

Studiet viser, at antistofferne mod coronavirus »passerer« gennem moderkagen fra mor til barn.

Forskerne ved endnu ikke, om mængden af antistoffer er nok til at forhindre, at de nyfødte kan få coronavirus.