Forskere verden over mener at have fundet nye symptomer på coronavirus

Forskere verden over har uafhængigt af hinanden registreret, at personer, der er smittet med coronavirus, oplyser, at de har nedsat lugte- og smagssans. Der er stadig tale om anekdotiske beviser, men de skal tages alvorligt, siger læger.

Covid-19 kan muligvis have en indflydelse på smagssansen og lugtesansen, peger anekdotiske beviser rundtom i verden på. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er på mange måder ikke på fornavn med coronavirussen endnu.

Den er en bekendt, og der er tonsvis af ting, vi endnu ikke ved. Men vi bliver klogere.

Gennem de seneste uger er nye symptomer begyndt at blusse op – eller rettere sagt – det, der lader til at være nye symptomer.

Forskere verden over har uafhængigt af hinanden oplevet eksempler på, at en nedsat lugtesans – kaldet anosmi – og nedsat smagssans – ageusi – kan hænge sammen med, at en person lider af covid-19.

Fredag opfordrede de britiske øre-næse-hals-læger – med henvisning til rapporter fra kolleger verden over – voksne, der mister deres lugtesans, til at isolere sig i syv dage, selv om de ikke har andre symptomer, for at bremse sygdommens spredning. De offentliggjorte data er begrænsede, men læger er bekymrede nok til at komme med advarsler. Det skriver The New York Times.

»Vi vil virkelig øge opmærksomheden på, at dette er et tegn på infektion, og at enhver, der udvikler tab af lugtesans, skal selvisolere,« skrev professor Claire Hopkins, præsident for British Rhinological Society, i en e-mail:

»Det kan bidrage til at bremse spredningen og redde liv.«

De britiske læger henviste til rapporter fra andre lande, der indikerede, at et betydeligt antal coronaviruspatienter oplevede anosmi. For eksempel oplevede 30 procent af 2.000 patienter i Sydkorea, som blev testet positive, anosmi.

Der er stadig tale om anekdotiske beviser, men mængden af tilfælde, der peger i retning af en sammenhæng, bør tages alvorligt. Det meddelte den amerikanske forening af øre-næse-hals-læger, søndag.

American Academy of Otolaryngology, som foreningen hedder, skriver, at den har set væsentlige tilfælde af nedsat lugte- og smagssans hos personer, som derefter er blevet testet positive for covid-19.

I den tyske Heinsberg-region har befolkningen været hårdt ramt af coronavirussen. Hendrik Streeck, der er leder af instituttet for virologi på universitetshospitalet i Bonn, har undersøgt coronasmittede i regionen.

Han har også oplevet eksempler på en tilsyneladende sammenhæng mellem påvirkningen af lugte- og smagssans og coronavirus. Det siger han til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung:

»Næsten alle smittede personer, vi har interviewet, og dette gælder for godt to tredjedele, har beskrevet lugt- og smagstab, der varede i flere dage. Det går så langt, at en mor ikke kunne lugte sit barns ble. Andre kunne ikke længere lugte deres shampoo, og fødevarer begyndte at smage mildt. Vi kan endnu ikke fortælle, nøjagtigt hvornår disse symptomer viser sig, men vi tror, at det er lidt senere i infektionsforløbet.«