Forskere har fået håbet tilbage: To begivenheder har sat verdens klimamål »inden for rækkevidde« igen

En ny analyse fra en gruppe uafhængige klimaanalytikere viser håb for klimakampen. 2020 og to verdensbegivenheder har sat Parisaftalens klimamål »inden for rækkevidde« igen, lyder konklusionen.

Når Joe Biden bliver præsident, vil han melde USA ind i Parisaftalen igen og kæmpe for at gøre USA CO2-neutralt inden 2050. Sammen med Kinas præsident, Xi Jinping, kan han genoptage verdens klimakamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er igen håb for klimakampen.

Mens der i 2020 har været en historisk global nedgang i udledningen af drivhusgasser, har to begivenheder samtidig banet vej for, at Parisaftalens klimamål igen er »inden for rækkevidde.«

Sådan skriver det uafhængige klimaanalysesite Climate Tracker Action i en ny analyse, som BBC har set.

Klimaanalytikerne ser nu tegn på, at de globale temperaturer kun stiger med 2,1 grader inden udgangen af dette århundrede. Det er væsentligt bedre prognoser end tidligere.

Tidligere har de forudset, at kloden kunne opvarmes med over tre grader inden 2100, og for blot få måneder siden lød prognosen på 2,7 grader. Men de seneste tre måneder har gjort en væsentlig forskel.

Bidens sejr og Kinas løfter

Først og fremmest hæfter klimaanalytikerne sig ved, at Joe Biden med sin valgsejr har lovet at melde USA ind i Parisaftalen igen og gå hårdnakket efter et CO2-neutralt USA inden 2050. Og for det andet har verdens mest folkerige land, Kina, lovet at opnå det samme inden 2060.

Det er gode nyheder for klimakampen, eftersom de to lande lige nu er verdens henholdsvis næststørste og største udleder af klimagasser. Tilsammen står de for cirka 43 procent af hele verdens årlige udledninger, som Berlingske tidligere har beskrevet.

En række andre lande har fulgt i hælene på Kina og USA og også annonceret deres planer for at opnå CO2-neutralitet inden 2050. Det gælder således Japan, Sydkorea, Canada og Sydafrika.

Skepsis over for kortsigtede tiltag

Med Parisaftalen har verdens regeringer netop forpligtet sig til at begrænse temperaturstigningen til under to grader – og helst til 1,5 grader. Med den seneste prognose er vi tættere på det mål end nogensinde før.

Men – for der er et men i klimaanalytikernes nyfundne optimisme – selv om flere lande nu fremlægger ambitiøse langsigtede klimaplaner, er forskerne skeptiske over for de tiltag og planer, der bliver vedtaget for at skære i CO2-udledningen på den korte bane.

Mange af dem er ganske simpelt ikke effektive nok.

»Landene har stadig ikke tilpasset sig på kort sigt og er derfor ikke på vej mod deres langsigtede mål,« siger Niklas Höhne, professor og medgrundlægger af sitet, til BBC.

»De langsigtede mål er nemmere. De er længere væk. De kortsigtede mål skal opnås lige nu, og de påvirker folk, de påvirker vælgere. Det er derfor, de er meget sværere at gennemføre,« fortæller han til BBC.

Inden udgangen af året forventes det, at mange af Parisaftalens medlemslande vil fremlægge planer for væsentlige nedskæringer i CO2-udledningen inden 2030. Men der er stadig flere lande, som endnu er modvillige over for at vedtage store ændringer – ikke mindst fordi de er afhængige af kul og olie.

»Der er stadig lande, som er slemme, inklusive Saudi-Arabien, Brasilien, Australien, Rusland og nogle få andre,« siger Bill Hare, en af klimagruppens forskere, til BBC.