Forskere advarer om bølge af hjerneskader ved coronasmitte

Efter Den Spanske Syge forekom en stigning i en type hjerneskade. Noget tilsvarende kan ske med Covid-19.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

En gruppe forskere advarer om en potentiel bølge af hjerneskader relateret til coronavirusset.

Et studie viser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at sygdommen Covid-19, som forårsages af smitte af coronavirusset, kan føre til svære neurologiske komplikationer som inflammation, psykose og febervildelse.

En række forskere fra University College London (UCL) har skrevet om 43 coronapatienter, der har lidt af enten en midlertidig dysfunktion i hjernen, hjerneblødninger, nerveskader eller andre alvorlige påvirkninger af hjernen.

»Det er stadig uvist, om vi vil se en stor epidemi af hjerneskader forbundet med pandemien,« siger en af forskerne bag studiet, Michael Zandi, til Reuters.

»Men det kan muligvis blive ligesom udbruddet af encephalitis lethargica i 1920erne og 1930erne efter Den Spanske Syge i 1918,« siger han.

Covid-19 er hovedsageligt en respiratorisk sygdom, der påvirker lungerne.

Men neurologer og læger med speciale i hjernen siger, at et stigende antal af beviser på sygdommens påvirkning af hjernen er bekymrende.

»Min bekymring går på, at vi har 100 millioner personer, der er smittet med coronavirus lige nu,« siger Adrian Owen, der er neurolog ved Western University i Canada, til Reuters.

»Hvis vi om et års tid har ti millioner raskmeldte personer, der har kognitive mangler, kommer det til at påvirke deres arbejde og hverdag,« siger Owen.

Studiet fra UCL er publiceret i det britiske tidsskrift Brain.

Det viser, at ni coronapatienter med inflammationer i hjernen var diagnosticeret med en sjælden sygdom kaldet akut dissemineret encephalomyelit (Adem).

Forskergruppen siger, at de normalt får en voksen om måneden med Adem-sygdommen på deres klinik i London.

Men over hele studiets forløb steg antallet til en voksen om ugen, hvilket forskerne kalder »en bekymrende stigning«.

I Danmark er 12.888 blevet testet positive med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut. Heraf er 11.983 raskmeldte.

/ritzau/