Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er en beslutning så smertefuld for Japan, at ingen har lyst til at være budbringer. Men i realiteten er det tæppefald: Alt tyder på en aflysning af De Olympiske Lege i Tokyo til sommer.
Det siger et højtstående medlem af Japans regeringskoalition til den britiske avis The Times. Ifølge den anonyme regeringskilde ses aflysningen som så uundgåelig, at værtslandet nu i stedet har fokus på at sikre sig et fremtidigt OL.
»Ingen vil være den første til at sige det, men konsensus er, at det er for vanskeligt,« siger regeringskilden ifølge The Times om muligheden for at afholde OL 2021 som planlagt.
Den anonyme udmelding blev sendt i aftes blankt afvist af en talsmand for den japanske regering. Tidligere på ugen understregede også landets premierminister, Yoshihide Suga, at OL afholdes som planlagt til juli med vidtrækkende sikkerhedsforanstaltninger.
Værtslandet måtte i fjor udskyde kæmpebegivenheden med et år på grund af coronapandemien. Siden har Japan håndteret smittet mere effektivt end mange andre lande.
Bekymring for seneste bølge
Men den seneste bølge af infektioner og virusmutationer, der er skyllet ind over verden, har vakt nyr bekymringrt over udsigten til tusindvis af tilrejsende sportsfolk.
En meningsmåling viste for nylig, at fire ud af fem japanere ønsker, at OL bliver aflyst. Japan selv mærker også en ny opblussen, og landet har midlertidigt lukket sine grænser og erklæret undtagelsestilstand i flere store byer.
Den udvikling har tippet balancen i regeringen, så der nu er opbakning til en egentlig aflysning, siger regeringskilden til The Times. Det er imidlertid vigtigt for regeringen at signalere sin vilje til at afholde legene, så Japan i stedet kan få tildelt et fremtidigt værtskab: det næste ledige OL-år, 2032.
»De vil understrege, at de er klar til start, så de kan få en chance til om 11 år. Og under disse omstændigheder kan ingen være uenige i det,« siger kilden til The Times.
En aflysning af sommer-OL i Tokyo ville være en økonomisk mavepuster for Japan, der har brugt mindst 150 milliarder kroner på forberedelserne. Det ville også være første gang, at et OL aflyses i fredstid. De Olympiske Lege blev aflyst i 1916, 1940 og 1944 på grund af Første og Anden Verdenskrig.
En talsmand for den japanske regering afviser da også oplysningerne fra The Times. Både Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og den japanske premierminister har de seneste dage understreget, at OL afholdes som planlagt mellem 23. juli og 8. august.
En aldrende statsmands drøm
»Vi har omfattende tiltag til bekæmpelse af smitte, og vi fortsætter forberedelserne fast besluttet på at afholde lege, der kan indgyde håb og mod verden over,« sagde premierminister Yoshihide Suga i landets parlament tidligere på ugen.
Præsidenten for IOC, Thomas Bach, sagde torsdag under et interview til det japanske medie Kyodo News, at han »ikke ser nogen grund til at frygte, at OL bliver udskudt«.
Også langt ind i Japans regerende liberaldemokratiske parti er der store følelser på spil. Den 83-årige tidligere premierminister, Yoshiro Mori, står i spidsen for forberedelserne til legene. Han lider af lungekræft, og i partiet vægrer man sig ved at slukke den aldrende statsmands drøm om et OL i Tokyo.