Første OL-aflysning siden Anden Verdenskrig? »Ingen vil være den første til at sige det«

Alt peger mod en aflysning af de planlagte Olympiske Lege i Tokyo til sommer, siger et medlem af Japans regerende koalition. Det afviser officielle kilder blankt. Men et stort flertal af japanerne ønsker ikke tusindvis af tilrejsende sportsfolk midt under en pandemi.

 
Mens den olympiske flamme bliver fragtet rundt i Japan, vokser smittetallene med alarmerende hast i landet, der om et halvt år skal stå i spidsen for det gigantiske idrætsshow. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en beslutning så smertefuld for Japan, at ingen har lyst til at være budbringer. Men i realiteten er det tæppefald: Alt tyder på en aflysning af De Olympiske Lege i Tokyo til sommer.

Det siger et højtstående medlem af Japans regeringskoalition til den britiske avis The Times. Ifølge den anonyme regeringskilde ses aflysningen som så uundgåelig, at værtslandet nu i stedet har fokus på at sikre sig et fremtidigt OL.

»Ingen vil være den første til at sige det, men konsensus er, at det er for vanskeligt,« siger regeringskilden ifølge The Times om muligheden for at afholde OL 2021 som planlagt.

Den anonyme udmelding blev sendt i aftes blankt afvist af en talsmand for den japanske regering. Tidligere på ugen understregede også landets premierminister, Yoshihide Suga, at OL afholdes som planlagt til juli med vidtrækkende sikkerhedsforanstaltninger.

Værtslandet måtte i fjor udskyde kæmpebegivenheden med et år på grund af coronapandemien. Siden har Japan håndteret smittet mere effektivt end mange andre lande.

Op mod 80 procent af japanerne ønsker ikke at afholde De Olympiske Lege som planlagt midt under en pandemi, der fortsat ikke er under kontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Franck Robichon/EPA/Ritzau Scanpix.

Bekymring for seneste bølge

Men den seneste bølge af infektioner og virusmutationer, der er skyllet ind over verden, har vakt nyr bekymringrt over udsigten til tusindvis af tilrejsende sportsfolk.

En meningsmåling viste for nylig, at fire ud af fem japanere ønsker, at OL bliver aflyst. Japan selv mærker også en ny opblussen, og landet har midlertidigt lukket sine grænser og erklæret undtagelsestilstand i flere store byer.

Den udvikling har tippet balancen i regeringen, så der nu er opbakning til en egentlig aflysning, siger regeringskilden til The Times. Det er imidlertid vigtigt for regeringen at signalere sin vilje til at afholde legene, så Japan i stedet kan få tildelt et fremtidigt værtskab: det næste ledige OL-år, 2032.

»De vil understrege, at de er klar til start, så de kan få en chance til om 11 år. Og under disse omstændigheder kan ingen være uenige i det,« siger kilden til The Times.

En aflysning af sommer-OL i Tokyo ville være en økonomisk mavepuster for Japan, der har brugt mindst 150 milliarder kroner på forberedelserne. Det ville også være første gang, at et OL aflyses i fredstid. De Olympiske Lege blev aflyst i 1916, 1940 og 1944 på grund af Første og Anden Verdenskrig.

En talsmand for den japanske regering afviser da også oplysningerne fra The Times. Både Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og den japanske premierminister har de seneste dage understreget, at OL afholdes som planlagt mellem 23. juli og 8. august.

En aldrende statsmands drøm

»Vi har omfattende tiltag til bekæmpelse af smitte, og vi fortsætter forberedelserne fast besluttet på at afholde lege, der kan indgyde håb og mod verden over,« sagde premierminister Yoshihide Suga i landets parlament tidligere på ugen.

Præsidenten for IOC, Thomas Bach, sagde torsdag under et interview til det japanske medie Kyodo News, at han »ikke ser nogen grund til at frygte, at OL bliver udskudt«.

Også langt ind i Japans regerende liberaldemokratiske parti er der store følelser på spil. Den 83-årige tidligere premierminister, Yoshiro Mori, står i spidsen for forberedelserne til legene. Han lider af lungekræft, og i partiet vægrer man sig ved at slukke den aldrende statsmands drøm om et OL i Tokyo.