Første gang nogensinde: EU foreslår at ophæve budgetregler

Følgerne af coronavirus presser EU-landene voldsomt, og undtagelsesbestemmelse er forsøg på at hjælpe dem.

- I dag, og det er noget nyt, som aldrig tidligere er gjort, aktiverer vi undtagelsesbestemmelsen. Det betyder, at nationale regeringer kan pumpe så meget ind i økonomien, som de har behov for, siger von der Leyen. Johanna Geron/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlemslandene i EU skal kunne pumpe så meget kapital ind i deres økonomier, som de måtte ønske for at bekæmpe de alvorlige følger af coronakrisen.

Hvis ellers landene godkender et forslag fra EU-Kommissionen.

Dermed vil de midlertidigt kunne se bort fra de normale budgetregler, siger formand Ursula von der Leyen i en videobesked.

»I dag, og det er noget nyt, som aldrig tidligere er gjort, aktiverer vi undtagelsesbestemmelsen. Det betyder, at nationale regeringer kan pumpe så meget ind i økonomien, som de har behov for,« siger von der Leyen.

Videobeskeden blev slettet omkring klokken 15. Men lidt over to timer senere blev den igen offentliggjort. Tilsyneladende uændret, i hvert fald i det vigtige budskab om budgetreglerne.

Kommissionen skrev fredag eftermiddag til det tyske nyhedsbureau dpa, at årsagen var, der fredag fortsat pågik »koordinering mellem EU-landene.«

Der er tale om en undtagelsesbestemmelse i Stabilitets- og Vækstpagten. Det er den pagt, der normalt sætter rammerne for landenes offentlige forbrug.

Undtagelsen vil, hvis forslaget godkendes, give landene mulighed for at låne og investere, som det vurderes nødvendigt.

Italien, som vurderes at være værst ramt af coronavirus både menneskeligt og økonomisk, har i flere år bevæget sig på kanten af de fælles regler.

Den italienske regering har bedt om, at reglerne bliver lempet. Det er det, som der fredag lægges op til.

Torsdag fremlagde EU's kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, en midlertidig ordning.

Ordningen, der blev vedtaget torsdag aften, gør det blandt andet muligt for EU-lande at give direkte statsstøtte til virksomheder i nød.

Den indeholder en række andre tiltag. De skal bøje reglerne under krisen, så landene kan holde hånden under de virksomheder, der måtte risikere at dø.

Ordningen løber til udgangen af i år. Den kan forlænges - om nødvendigt.

Der er desuden afsat 37 milliarder euro fra EU til hjælp. Men som den danske kommissær sagde, vil langt den største del af nødhjælpen til de pressede virksomheder komme fra landene selv.

Tidligere på ugen sagde Den Europæiske Centralbank (ECB), at den vil opkøbe statsobligationer for 750 milliarder euro og dermed pumpe penge ud i den europæiske økonomi.

/ritzau/