Først skulle de blive i Kina, nu skal de hjem: 200 briter er »fanget« i virusramt provins

Den britiske regering har officielt ingen plan for, hvordan 200 briter skal evakueres fra Kina. Den virusramte provins, de befinder sig i, er lukket ned for at inddæmme dødelig coronavirus.

 

Mens dødstallet stiger i Kina, sidder 200 briter fanget i den region, hvor den mystiske coronavirus brød ud.

Først fik de at vide, at de skulle blive, hvor de var. Men nu er den britiske regering vendt på en tallerken. De 200 briter skal hjem hurtigst muligt. Deres liv er i fare.

Det skriver The Independent, efter at en af Storbritanniens øverste hospitalschefer har anbefalet regeringen at evakuere briterne fra den virusramte millionby Wuhan, som er hovedstad i Hubei-provinsen.

Men det er nemmere sagt end gjort.

For de kinesiske myndigheder har indført drastiske restriktioner mod rejser til og fra den sygdomsramte provins. Tog er blevet bremset ind og ud ad byen, og nogle steder er der ikke længere adgang til motorvejene. Det er sådan, virussen skal inddæmmes, har det lydt fra myndighederne.

Og den britiske regering har tilsyneladende ingen plan for, hvordan de britiske statsborgere skal komme ud.

Natten til mandag bekræftede de kinesiske myndigheder, at sygdommen har dræbt 80 personer – hvoraf de fleste har været fra Wuhan – og at 2.744 på globalt plan er blevet smittet.

Tilsyneladende ingen aftale om evakuering

Både USA og Frankrig har planlagt at evakuere deres statsborgere fra området med fly. Og ifølge The Independent tyder meget også på, at det nu er, hvad briterne planlægger. Det vil den britiske indenrigsminister, Priti Patel, imidlertid ikke bekræfte.

Den britiske regering har tilsyneladende endnu ikke indgået en aftale med Kina om det.

Søndag gik BBCs journalist Andrew Marr hårdt til den britiske Brexit-minister, Stephen Barclay, i et interview om situationen i Kina. Han spurgte direkte ministeren om, hvordan de briter, der sidder fanget i Wuhan, nu skal komme derfra.

Da Stephen Barclay forklarede, at det var en situation i hurtig udvikling, brød Marr ind:

»Der er ingen hurtig udvikling for dem, de er fanget.«

Heller ikke Barclay kunne svare på, om det var en mulighed at evakuere briterne med fly.

Den britiske regering rådede først briterne til at blive, hvor de var, fordi det forhåbentlig kunne inddæmme virussen. Men nu har sundhedseksperter advaret regeringen om, at briternes liv kan være i fare, hvis de ikke bliver hentet hjem.

Det hjælper også på det, at alle de 52 briter, der indtil videre er blevet undersøgt for coronavirus i Storbritannien, er blevet testet negative.

Coronavirussen har hurtigt spredt sig uden for Kina. I Thailand er otte mennesker smittet, mens USA søndag aften dansk tid meldte om fem smittede. Taiwan, Australien, Singapore, Malaysia, Frankrig og Japan har også alle patienter med smitten.

Virussen kan forårsage en lungebetændelse, som i Kina altså i flere tilfælde har vist sig dødelig. Ingen er dog døde af sygdommen uden for Kina.

Også i Malmø tester læger for mulig coronasmitte.