FN-chef opfordrer verdensledere til at erklære klimakrise

Antonio Guterres indledte lørdag virtuelt klimamøde med en klar opfordring om at sætte skub i grøn omstilling.

Arkivfoto. FNs generalsekretær Antonio Guteres taler ved et pressemøde ved FNs hovedkvarter i New York i november. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ

Ledere over hele verden bør erklære undtagelsestilstand for klimaet og få sat skub i kampen mod den globale opvarmning.

Så kontant var budskabet fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres, da han lørdag indledte et klimamøde i London.

Flere end 70 verdensledere ventes at deltage på det virtuelle møde.

»Er der stadig nogen, der kan benægte, at vi står over for en dramatisk krise? Det er derfor, jeg opfordrer ledere over hele verden til at erklære undtagelsestilstand for klimaet i deres lande, indtil vi har opnået CO2-neutralitet,« siger Antonio Guterres.

Ifølge FN-chefen er hjælpepakker, der indføres i kølvandet på den globale coronapandemi, en passende anledning til at accelerere den grønne omstilling.

Han understreger, at omstillingen i øjeblikket går for langsomt.

»Indtil videre bruger G20-landene 50 procent mere på deres hjælpe- og redningspakker på sektorer med tilknytning til produktion og forbrug af fossile brændstoffer end på grøn energi,« siger Guterres.

»Det er uacceptabelt. De billioner af dollar, som er nødvendige til genopretningen efter covid-19, er penge, som vi låner fra de kommende generationer.«

»Vi kan ikke bruge disse ressourcer på at fastlægge politik, der kommer til at belaste kommende generationer med et bjerg af gæld og en smadret planet,« tilføjer FN-chefen.

Også den britiske premierminister, Boris Johnson, deltager i lørdagens klimamøde.

Han er enig med Guterres i, at alle lande kan gøre mere for at gøre sig uafhængige af fossile brændstoffer.

»Og samtidig kan vi skabe hundredtusindvis af job, millioner af job over hele planeten, når vi sammen genrejser sig os efter coronavirus,« siger Boris Johnson.

/ritzau/Reuters