Fleksibel Løkke vil bare have fredelig skilsmisse med May

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er åben for både en kort og en lang udskydelse af brexit.

Statsministeren ved sin ankomst til aftenens EU-topmøde om Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: KENZO TRIBOUILLARD

Den britiske premierminister har været temmelig vag, når hun på tidligere EU-topmøder har skullet begrunde, hvordan hun vil gennemføre den skilsmisse med EU, som et flertal af de britiske vælgere stemte for i 2016.

Det har flere EU-diplomater berettet.

Onsdag aften sidder May igen over for EU's øvrige stats- og regeringschefer, som i spænding afventer hendes redegørelse.

»I aften får hun en ny chance,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han ankommer til topmødet i Bruxelles.

Han er i udgangspunktet åben for både en kort og en lang forlængelse. Han vil ikke på forhånd udelukke noget.

»Jeg går ind til dette møde med en fleksibel indstilling, for jeg ønsker at bidrage til, at vi får en fredelig skilsmisse,« siger Løkke.

Han konstaterer, at der er sket en udvikling i Storbritannien med nye tværpolitiske drøftelser. Det skal May fortælle om på mødet.

Derefter skal de 27 øvrige stats- og regeringschefer afgøre, hvad de vil.

Inden mødet var statsministeren til et formøde med en række EU-lande, der alle har store økonomiske interesser i klemme ved et brexit uden en aftale.

Her talte han med blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som op til topmødet har haft en hård tone over for Storbritannien og offentligt har stået fast på at give briterne en kort udsættelse.

»Men det vi alle sammen er optaget af, er jo, hvordan en forlængelse kan gå hånd i hånd med, at EU fortsat skal fungere,« siger Løkke.

Her peger han på, at Storbritannien i tilfælde af en længere udsættelse vil skulle afholde europaparlamentsvalg og have udpeget en EU-kommissær.

»Og jeg tror, der er mange mennesker, der har svært ved at forstå, at et land, der for tre år siden meldte sig ud af Europa, nu måske skal til at holde parlamentsvalg,« siger statsministeren.

/ritzau/