Fertilitetslæge brugte sin egen sæd - kan være far til 60 børn

En nu afdød hollandsk fertilitetslæge kan være far til helt op mod 60 børn, som er blevet undfanget på hans klinik - og med hans sæd.

Arkivfoto. En lang række kvinder verden over kan vise sig at være blevet befrugters med fertilitetslægers egen sæd.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/ Panos Pictures
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop afdøde dr. Jan Karbaat var en af Hollands mest fremtrædende fertilitetslæger, og i årene 1980-2009 sørgede han med videnskabens hjælp for undfangelsen af omkring 10.000 børn.

Men da klinikken lukkede, skete det under mistanke om urent trav, og nu ruller skandalen, beretter mediet Bioedge, der skriver om bioetik. Meget tyder nemlig på, at den gode doktor selv har givet videnskaben en hånd, om man så må sige.

Dr. Karbaat havde klinik i sit eget hjem, og The Telegraph fortæller, hvordan patienterne inden befrugtningen fik at vide, at han lige skulle ind i det tilstødende lokale for at hente »frisk sæd«.

En kvinde var i forbindelse med sin behandling blevet fortalt, at hendes to børn havde den samme sæddonor som far, men alligevel viste en DNA-test, at de kun var halvsøskende.

Som årene gik, blev flere mødre mistænksomme, da deres børn lignede Karbaat i påfaldende grad. Bl.a. havde en række af dem en øjenfarve, der slet ikke matchede med den officielle sæddonors.

Klinikken var som sagt allerede under mistanke, da den lukkede i 2009, og i 2015 kom en kommission frem til, at der var så meget rod i papirerne, at man ikke kunne stole på, at de meldte donorer rent faktisk var fædre til børnene.

I 2004 fortalte den da stadig velrenommerede Karbaat avisen Volkskrant, hvordan en ændret lovgivning gjorde det meget svært at få tilstrækkeligt med sæddonorer i Holland.

En gruppe tidligere patienter og deres børn, der er undfanget på klinikken, mistænker Karbaat for at have brugt sin egen sæd i behandlinge, og de gik sammen for at slæbe lægen i retten. Men han døde sidste måned i en alder af 89, mens de forberedte sagen.

Karbaat havde udtrykkeligt skrevet i sit testamente, at man ikke må tage DNA-prøver fra hans bo, men et af hans (officielle) børn afgav frivilligt en prøve, der viser, at lægen med altovervejende sandsynlighed er far til i hvert fald 18 børn undfanget på klinikken, der fungerede som sædbank for fertilititsklinikker over hele Holland. Fredag besluttede domstolen så at godkende ønsket om at indsamle DNA-prøver fra Karbaats hjem.

36-årige Monique Wassenaar kom til verden, efter at hendes mor var patient hos Karbaat, og hun opsøgte ham for mange år siden, efter et anonymt tip om, at hun lignede lægen. Tippet kom, efter at Wassenaar havde haft sit billede i avisen, i forbindelse med at hun fortalte om sin søgen efter sin biologiske far. Og ifølge hende indrømmede Karbaat, at han sandsynligvis var hendes far, ligesom han mente at være det til ca. 60 af klinikkens børn, skriver New York Times.

»Han var stolt af sin gerning. Han (mente at) han var ved godt helbred og intelligent, så han kunne godt dele sine gener med verden … Han så det som en ædel gestus,« fortalte Wassenaar ifølge The Telegraph ved en høring sidste måned.