Lille maskine i lommen der, hvem stinker mest i firmaet her?

Med en ny japansk opfindelse kan man teste sig selv for dårlig kropslugt, så man ikke generer kollegerne, der er for pinligt berørte til at sige noget.

Der er intet mere fornærmende end dårlig kropslugt i de japanske kontorlandskaber. Og kollegerne vil sjældent sige fra, fordi det simpelthen er for pinligt. Fold sammen
Læs mere

Har du nogensinde prøvet at tale længe med en kollega, blot for bagefter at opdage, at der altså var lige lovlig meget hvidløg i den hummus, du spiste til frokost?

Den slags er jo pinligt nok, men hvis der er noget, der kan være sværere at opdage, og som er endnu værre uforvarende at udsætte resten af kontorlandskabet for, er det dårlig kropslugt.

Man ser det for sig: Otte mennesker står tæt sammen i en elevator. De syv rynker på næsen og prøver at finde den formastelige lugts ophav, mens den ottende står lykkeligt uvidende om det ubehag, han påfører resten af den tillukkede stålkasse.

Ikke mindst i Japan er den slags en stor frygt blandt medarbejdere, der på grund af landets høflighedskultur skal være ekstra bange for, at kollegerne ikke tør bringe det ømtålelige emne på bane.

I Japan har man ligefrem et ord for medarbejdere, der generer kolleger med dårlig kropslugt, skriver The Guardian. Det hedder »Sumehara«, eller »Lugtchikane« på dansk.

Så selvfølgelig er det også i Japan, at firmaet Konica Minolta har udviklet en himstregims, der kan måle kropslugt. Kunkun Body, hedder den, hvilket henviser til det japanske ord for at snuse.

Selve lugtmåleren kan ligge i lommen sammen med smartphonen, som den via Bluetooth overfører oplysningerne til. Og så kan man - hvis man tør - se, hvor meget man lugter af selvdød gnu.

Det vil sige, man kommer måleren hen til det stykke hud, man gerne vil have målt - man kan vælge mellem armhulen, tæt på hovedet, bag øret, og ved fødderne -  og så ser den, hvor højt niveau man har af f.eks. ammoniak og andre syrer, der forbindes med lugten af urin og stinkende fødder.

Det var en flok midaldrende mænd i firmaet, der efter at have talt om mindre heldige kropslugte i sommervarmen fandt på idéen. Det kan være svært nok for en dansk medarbejder at sige til Henning fra IT, at han stinker, men i Japan er dårlig kropslugt det absolut værste brud på etikette på arbejdspladsen og derfor er det meget svært for kolleger at kommentere det, skriver Guardian.

Sidste år udgav Sony en bærbar himstregims ved navn Aromastic, som tillader bæreren at vælge, hvilken duft, der skal sprøjtes ud i den umiddelbare nærhed.

Men hvad angår Kunkun Body, er der dårligt nyt til bekymrede danskere. Der er ingen planer om at sælge den uden for det japanske marked. Så man må vove pelsen med diskret at stikke snuden i armhulen eller ned til fødderne og håbe på det bedste, hvis man frygter, at man er stankens ejermand.