Ferieø slår dørene op for turister, men ét skandinavisk land er ikke velkomment

Den svenske udenrigsminister mener, at der er tale om diskrimination, når Sverige ikke er på listen over velkomne nationaliteter med fly i første og anden fase af feriedestinationen Cyperns genåbning for turister.

Cypern har valgt at lukke op for turister fra en gruppe af udvalgte lande. Danmark står på listen, men som det eneste land i Skandinavien er Sverige ikke med, og det falder ikke i god jord hos den svenske regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roy Issa/AFP/Ritzau Scanpix

Fra 1. juni tillader den populære feriedestination Cypern besøg for turister fra flere lande. Danmark er blandt de udvalgte i første fase af genåbningen, skriver erhvervsmediet Bloomberg News.

I første fase byder Cypern også velkommen til fly, der kommer fra Grækenland, Malta, Bulgarien, Norge, Østrig, Finland, Slovenien, Ungarn, Israel, Tyskland, Slovakiet og Litauen, oplyste landets transportminister, Yiannis Karousos, fredag i en e-mail.

I anden fase åbner Cypern fra 20. juni for indrejse fra Schweiz, Polen, Rumænien, Kroatien, Estland og Tjekkiet.

Fly fra Sverige, hvis borgere har kunnet nyde en større grad af frihed under coronakrisen sammenlignet med borgere i mange andre lande, bliver af samme grund foreløbigt nægtet adgang til Cypern.

»Vi vil ikke have diskrimination«

Den beslutning falder ikke i god jord hos den svenske udenrigsminister, Ann Linde, der tirsdag satte ord på Cyperns fravalg af svenske fly.

»Vi vil ikke have diskrimination,« sagde hun til Bloomberg News

Cyperns statsepidemiolog, Leondios Kostrikis, sagde i et interview til svenske SVT, at beslutningen ikke bunder i, at Cypern ikke ønsker besøg af svenskerne, som han er sikker på vil komme på listen på længere sigt.

Han kan dog ikke se bort fra »tallene« i Sverige, altså smittetal og dødstal, som er væsentligt mere bekymrende end i eksempelvis Danmark.

»Det er temmeligt høje tal. Som jeg forstår det, indførte Sverige ikke en streng karantæne. Naturligvis fungerer tingene ikke så godt. Sverige har haft mange dødsfald og smittede,« siger han til SVT.

Sverige har omtrent fire gange Danmarks dødelighed, mere end seks gange den i Finland og næsten ti gange så høj dødelighed som Norge, viser data fra Johns Hopkins University.

Cypern, som har et befolkningstal på 1,17 millioner, har også et relativt begrænset antal smittede på 939 og 17 covid-19-relaterede dødsfald.

Statsminister beklager dødsfald

I den første fase af turismegenåbningen skal besøgende testes negativ for coronavirus inden for 72 timer før ankomsten, og det skal man have papir på for at kunne komme ind i Cypern. 25. maj lempede landet imidlertid et krav om 14-dages obligatorisk karantæne for indrejsende. Fra 20. juni behøver rejsende fra de oprindelige 13 lande ikke at tage testen, mens besøgende fra de resterende seks skal.

Sveriges strategi under coronakrisen har fået massiv kritik og førte også til indrømmelser fra den svenske statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, der i et interview i Sydsvenskan 20. maj beklagede, at strategien har ført til så mange dødsfald blandt især ældre.

»Jeg beklager alle tabte liv. Vi ville redde så mange liv som muligt. Selvfølgelig ville vi gerne have set et helt andet resultat«, sagde han 20. maj.

Sverige har godt 34.000 bekræftede smittetilfælde og flere end 4.000 dødsfald relateret til covid-19.