Fem udfordringer Trump og hans mur står overfor

Onsdag skrev Donald Trump under på en ordre om at få bygget en mur på grænsen mellem USA og Mexico. Trump risikerer dog at stå overfor flere udfordringer i arbejdet med grænsemuren.

Onsdag skrev Donald Trump under på en ordre om at få bygget en mur på grænsen mellem USA og Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På sin tredje arbejdsdag underskrev USAs præsident Donald Trump en række dekreter, der skal begrænse den illegale indvandring til landet.

Trump skrev blandt andet under på en ordre om at få bygget en mur langs den godt 3000 kilometer lange grænse mellem USA og Mexico. Han tog dermed det første skridt mod at få realiseret en af sine største mærkesager.

Ifølge Trump vil muren koste omkring otte milliarder dollar, men eksperter har vurdereret, at det nok snarere vil løbe op i over 20 milliarder dollar. Samtidig kræver Trump, at Mexico skal betale for grænsebyggeriet, men det afviste Mexicos præsident Enrique Peña Nieto endnu en gang onsdag i en tale til det mexicanske folk.

»Jeg har sagt det igen og igen. Vi vil ikke betale for nogen mur« sagde Peña Nieto og gjorde det klart, at han »fordømmer USAs beslutning om at fortsætte opførelsen af en mur«.

Hvis Trumps ønske om en mur ved grænsen til Mexico skal realiseres, er Mexicos modvilje ikke den eneste udfordring.

Washington Post har ligesom Berlingske været på reportage i grænselandet, og det amerikanske medie har - efter at have talt med lokale og eksperter langs grænsen - udpeget fem udfordringer, som Trump kan komme til at stå overfor.

1. Det hårde terræn

Arbejdet med at bygge en mur på grænsen mellem Mexico og USA begyndte allerede i 90erne under den tidligere præsident Bill Clinton. Derfor er grænsen visse steder mere solid end andre, og mindst 1000 kilometer af den godt 3000 kilometer lange strækning har i dag en eller anden form for forstærkning.

Ifølge Washington Post er det dog især de steder, hvor grænsen er en lige linje, som allerede er forstærket. Flere steder omkring Rio Grande-floden og den bjergfyldte naturpark Big Bend National Park kan naturen besværliggøre byggeriet.

»Hvis Donald Trump fløj over grænsen, bare i Texas, ville han forstå, at det er umuligt. Terrænet er for hårdt,« siger Byron Hedges, en lokal fisker, til Washington Post.

2. Jorden er privatejet mange steder

Grænsen mod Mexico strækker sig over de tre amerikanske stater Arizona, New Mexico og Texas, men hvor meget af grænselandet i Arizona og New Mexico er ejet af regeringen, så er det meste af jorden i Texas privatejet.

Det kan føre til slagsmål med landmænd og andre private, som ikke vil opgive deres jord i området. Ifølge Washington Post var den slags søgsmål også et problem, da regeringen byggede de første forstærkninger langs grænsen.

3. Flere amerikanere lever reelt på Mexicos side

Floden Rio Grande slanger sig som sagt i landet mellem Mexico og USA, og faktisk går grænsen teknisk set i midten af Rio Grande ved den sydlige grænselinje i Texas. Det betyder, at de eksisterende grænsehegn visse steder står et stykke fra den officielle grænse, og ifølge Washington Post bor omkring 200 amerikanere faktisk på den mexicanske side af grænsen.

»Hvad er regeringens plan? Kommer de og køber de 200 menneskers huse? Der er så meget mere til det end »bare« at bygge en mur,« siger Jeremy Barnard, der ejer et hus i et af Texas' berørte områder, til det amerikanske medie.

4. Overvågning af grænsen er besværet

Langs grænsen er der også grænsepatruljer, kameraer og sensorerer, som skal forhindre mennesker i at krydse grænsen illegalt.

Arbejdet på at bygge et »virtuelt hegn« til at støtte den fysiske barriere har vist set at være en udfordring, skriver Washington Post. Et initativ til at forstærke grænsen mellem USA og Mexico ved hjælp af teknologi blev i 2011 lagt ned, fordi projektet havde svært ved at leve op til de nødvendige deadlines, og fordi der var tekniske problemer.

5. Immigranter er beslutsomme

Den sidste udfordring, som ifølge Washington Post, kan ramme Trump, er immigranternes desperation og beslutsomhed.

Øget vold i nogle centralamerikanske lande presser migranter og asylansøgere til at nå USA. Ifølge USAs grænsekontrol, Border Patrol, er antallet af uledsagede børn fra El Salvador, Guatemala og Honduraas, som pågribes, fordoblet de seneste tre år.

»Uanset hvor mange forhindringer de opstiller, så kan de ikke stoppe os,« siger Ramon Reyes, en migrant fra Guatemala, der nu er i Mexico, til Washington Post.

Vil det overhovedet virke?

Og spørgsmålet er, hvor stor en effekt sådan en mur reelt vil have.

Den illegale arbejdskraft kommer nemlig ind i landet på mange måder. Det forklarer Edward Ashbee til Ritzau. Han er lektor på Copenhagen Business School og ekspert i amerikansk politik og økonomi.

»Der har altid været folk, der har arbejdet illegalt i USA, også selv om finanskrisen betød, at efterspørgslen på arbejdskraft faldt i en årrække.«

»Men al erfaring viser, at folk nok skal finde derhen, hvor efterspørgslen er.«

»De fleste illegale immigranter ankommer legalt til USA, men undlader så at forlade landet, når deres visum udløber,« siger Ashbee.

Han fortæller, at sort arbejde altid har udgjort en betydelig del af det amerikanske arbejdsmarked. Selv amerikanske politikere har benyttet sig af barnepiger og gartnere, der bliver aflønnet sort.

LÆS MERE