Facebook står foran stor test: Falsk video af usympatisk Zuckerberg lagt online

Facebook har nægtet at fjerne en falsk video, der udstiller demokraten Nancy Pelosi som fuld og snøvlende. Men hvad gør Facebook, når den nye videoteknologi pludselig rammer firmaets egen stifter og chef?

Facebook-stifteren Mark Zuckerberg er blevet udsat for en såkaldt deepfake. Se videoen i artiklen herunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aaron Bernstein/Reuters/Ritzau Scanpix

I et falsk videoklip, der ligger på det sociale medie Instagram, sidder en kynisk Mark Zuckerberg og indrømmer, at han har total kontrol over millioner af menneskers liv og fremtid.

Videoen – der er dukket op på Instagram for fire dage siden – er produceret, så den ligner et klip fra en rigtig nyhedsudsendelse.

»Forestil dig det her i et sekund: Én mand med total kontrol over milliarder af menneskers stjålne data, alle deres hemmeligheder, deres liv, deres fremtid,« siger en pralende Mark Zuckerberg i den falske video.

Se videoen her:

Videoklippet er en såkaldt deepfake: En forholdsvis ny teknologi, der anvender kunstig intelligens til at manipulere med lyd og billeder, således at der kan skabes meget realistiske falske videoer, der er svære at adskille fra de ægte.

De falske deepfake-videoer frygtes at blive et farligt våben i forsøget på at skabe misinformation, og amerikanske efterretningstjenester er nervøse for, at de kan anvendes i en ny russisk informationskrig forud for præsidentvalget i 2020.

Den falske video af Mark Zuckerberg udstiller et problematisk dilemma for Facebook, der også ejer Instagram, hvor videoen kan ses.

For Facebook har nægtet af fjerne de falske videoer fra sine platforme, selv om det netop er her, de spreder sig og bliver populære.

Tidligere på året har en falsk video af Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, spredt sig vidt og bredt. I videoklippet fremstår Pelosi fuld og snøvlende på talerstolen, og den er blevet set af millioner af mennesker online, efter at den blandt andet er blevet delt af Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.

Facebook fik hård kritik, efter at platformen nægtede at fjerne Pelosi-videoen fra sine platforme, skriver The Guardian. I stedet har Facebook forsøgt at sørge for, at den falske video bliver vist til færre brugere. Den politik vil begrænse spredningen af de falske videoer, men gør det muligt stadig at se dem.

Den falske video af Mark Zuckerberg får tilsyneladende også lov til at forblive online.

»Vi vil behandle dette indhold på samme måde, som vi behandler al misinformation på Instagram. Hvis uafhængige faktatjekkere markerer videoen som falsk, vil vi filtrere den fra Instagrams anbefalinger såsom Explore og hashtag-sider,« siger en talsperson fra Facebook til teknologimediet The Verge.

Indtil videre er Zuckerberg-videoen »blot« blevet set af omtrent 14.000 mennesker, og det lader til, at det er lykkedes for Facebook at begrænse spredningen.

Den falske video af Mark Zuckerberg er fremstillet af blandt andre kunstnerne Bill Posters og Daniel Howe, skriver The Guardian. De har også tidligere produceret deepfakes med Donald Trump og kendisser som Freddie Mercury og Kim Kardashian.

I denne falske video med Barack Obama illustrerer mediet Buzzfeed, hvor svært det kan være at se, at en video er en såkaldt deepfake. I videoen, der skal fungere som en advarsel mod deepfakes, kalder Obama blandt andet Donald Trump for en »dipshit«.