Facebook møder britisk søgsmål for 20 milliarder kroner

Ifølge et søgsmål har Facebook tjent milliarder på at afkræve brugere værdifulde data for at logge ind.

Facebook misbruger sin markedsdominans til at underlægge de britiske brugere uretfærdige vilkår, mener det britiske finanstilsyn, FCA. (Arkivfoto) Dado Ruvic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sociale medie Facebook står endnu en gang over for et søgsmål i milliardklassen, og denne gang foregår det i Storbritannien.

Bag søgsmålet står advokaten Liza Lovdahl Gormsen, der specialiserer sig i konkurrenceregler. Hun siger, at hun har rejst sagen på vegne af Storbritanniens 44 millioner Facebook-brugere.

I alt sagsøges moderselskabet bag Facebook, Meta, for over 2,3 milliarder pund – svarende til cirka 20,8 milliarder kroner.

Gormsen, der også er rådgiver for det britiske finanstilsyn, mener, at Facebook har tjent styrtende med penge på at behandle brugere uretfærdigt.

Det lyder blandt andet i det private søgsmål, at Facebook på uretfærdig vis har afkrævet brugere personlige data for at logge ind – personlige data, der er så værdifulde, at Facebook har tjent milliarder på dem.

»I de 17 år, der er gået, siden Facebook blev skabt, er det blevet det eneste sociale medie i Storbritannien, hvor man kan være sikker på, at venner og familie er til stede på samme sted,« siger Liza Lovdahl Gormsen.

»Alligevel har Facebook en mørk side. Det misbruger sin markedsdominans til at underlægge de britiske brugere uretfærdige vilkår og får herved magt til at udnytte deres personlige data,« siger hun.

Søgsmålet kommer, få dage efter at Facebook ikke havde held med at afvise et søgsmål fremsat af det amerikanske finanstilsyn, FTC.

Søgsmålet fra USA går på, at Facebook udøver konkurrencestridig virksomhed.

Blandt andet opkøbet af to store sociale medier – beskedtjenesten WhatsApp og billeddelingstjenesten Instagram – er blevet brugt som eksempel på, hvordan Facebook vedligeholder sin dominans.

/ritzau/Reuters