Få det hurtige overblik: Derfor er amerikansk attentat en kæmpe nyhed

Ingen havde regnet med, at Soleimani skulle dø natten til fredag. Alle frygter, hvad der nu vil ske. Her er et kort overblik over USAs drab på Irans magtfulde general.

 

Donald Trump gav en ordre om at dræbe en af Mellemøstens mest indflydelsesrige mænd. Og natten til fredag hamrede amerikanske missiler så ned over Baghdad International Airport, hvor Qassem Soleimani – Irans magtfulde general – netop var landet.

Soleimani blev dræbt på stedet. Og ingen ved, hvad der nu vil ske. Blot at konflikten mellem USA og Iran med ét er eskaleret meget dramatisk.

Her er et kort overblik, der forklarer, hvorfor drabet på Soleimani er en meget stor nyhed.

Hvem var han?

Qassem Soleimani var den næstmest magtfulde person i Iran, vurderer mange. Kun overgået af ayatollah Ali Khamenei, som han havde et tæt forhold til. Formelt var Qassem Soleimani leder af Quds-styrken, den eliteenhed under Irans Revolutionsgarde, som tager sig af offensiver i udlandet. Reelt havde han hovedansvaret for Irans mange operationer i blandt andet Syrien, Irak og Libanon. Når Soleimani trak i trådene, kunne det mærkes tværs over Mellemøsten.

Assads militære sejre i Syrien, Hizbollahs voksende magt i Libanon og shiamilitsernes tilstedeværelse i Irak – Soleimani har haft en finger med i det hele. Og derfor havde han tusindvis af liv på samvittigheden.

Læs mere om ham her: Portræt: Når han trak i trådene, rystede Mellemøsten. Nu ryster hele verden

Angrebet ramte Bagdads internationale lufthavn i nat. Foruden Soleimani mistede også lederen af Hizbollah-brigaden, Abu Mahdi al-Muhandis, livet. Her ses en bil, der blev udbrændt under angrebet. Det er uvist, hvem der har befundet sig i den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Det irakiske militær/EPA/Ritzau Scanpix.

Hvorfor lige nu?

Det ved kun Donald Trump. Ingen mellemøstanalytikere havde forudsagt det her. Angrebet kommer som et chok for alle, der følger regionen.

Men lad os alligevel forsøge at forklare, hvad der er gået forud:

Den seneste måned har Irak været en kampplads for en kold krig mellem Iran og USA. Irakiske demonstranter har i stor stil protesteret mod Irans indflydelse i landet. Regimet har slået hårdt ned og dræbt flere end 500 personer.

Iranskstøttede militser er gået til angreb på irakiske militærbaser, og for nylig kostede det en amerikansk entreprenør livet. Som modsvar dræbte USA i målrettede angreb mindst 25 irakiske shiakrigere fra Hizbollah-brigaden i Irak, der modtager støtte fra Iran.

Nytårsaftensdag stormede en folkemængde USAs ambassade i Bagdad og udtrykte støtte til Hizbollah-brigaden og Iran. Trump placerede ansvaret for ambassadestormen hos Iran. Og så krævede han altså Soleimani død.

GRAFIK

USA og Iran slås i Irak

Hvad vil der ske nu?

Iran har svoret hævn, og analytikerne forventer, at den kommer. Men ingen ved, hvor hævnangrebet vil ramme, eller hvordan det vil se ud. Blot, at et iransk angreb på USAs interesser kan komme til at sende rystelser gennem Mellemøsten.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger, at Iran vil »hævne sig brutalt på de ansvarlige«. Det vil være en ydmygelse af Iran, hvis præstestyret ikke formår at gøre gengæld for attentatet.

Der er mange amerikanske interesser, som Iran kan gå efter i regionen: Trafikken i det vigtige Hormuzstræde, amerikanske baser i regionen, Saudi-Arabiens olieproduktion, Israel – blot for at nævne nogle få muligheder.

Tiden vil vise, hvad der kommer til at ske.