EUs udenrigsministre nikker formelt til Brexit-aftalen

45 års vanskeligt ægteskab mellem Storbritannien og EU skal ophøre, og EUs udenrigsministre er enige i skilsmisseudkastet. Næste stop er weekendens topmøde og derefter en gyser i det britiske parlament.

EUBREXIT
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødtes mandag med sine kollegaer for at forhandle de sidste knaster om Brexit-aftale. Han fortalte, at hensigtserklæringen, der efter planen skal udstikke de fremtidige rammer for samarbejde med Storbritannien, overordnet så positiv ud. Det hele afhænger dog stadig af, om Theresa May får hjemlig opbakning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

EUs udenrigsministre banede mandag endnu et stykke af vejen for, at briterne i ro og orden kan forlade EU til foråret. Det skete på et møde i Bruxelles.

Der er således givet grønt lys fra udenrigsministrene i de 27 resterende EU-lande før weekendens skilsmissetopmøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans EU-kolleger ventes at besegle aftalen med Storbritanniens premierminister Theresa May. Herefter venter den store udfordring, når en hårdt prøvet May skal have aftalen igennem sit eget splittede parlament. Det understregede udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter mødet.

»Det ligger ikke i vores hænder nu, det ligger i den engelske hovedstad,« sagde Anders Samuelsen efter mødet.

Selv om der er enighed om selve skilsmisseaftalen, så er der ikke helt samme konsensus om den ikke-bindende politiske erklæring, som følger med aftalen.

Det er her, grundstenene til fremtidige aftaler med briterne skal lægges. Set med danske briller er fiskeri samt en handelsaftale, der sikrer fair konkurrencevilkår for danske virksomheder, øverst på ønskelisten. I sidste uge offentliggjorde EU-Kommissionen udkastet til erklæringen, der dengang fyldte syv sider. I løbet af weekenden er den angiveligt vokset til 14 sider.

»Stort set synes vi, at det ser rigtigt godt ud. Vi har stadig nogle forbehold på fiskeri, som er vigtige for os. Det er et af de udeståender, der er,« sagde Samuelsen videre.

Udenrigsministrene gik mandag på listesko, for overordnet har de ingen interesse i at presse den britiske premierminister Theresa May, som kæmper for sit politiske liv, mere end højst nødvendigt. Af samme årsag ønskede ingen at gætte på, om det nuværende aftaleudkast går gennem det britiske parlament.

Danmark spænder sikkerhedsnet ud

Anders Samuelsen understregede dog, at man stadig fra dansk side forbereder sig på, at der ikke kommer en aftale i hus. I Holland har udenrigsminister Stef Blok også tonet forventningerne ned og forbereder vælgerne på det, man på EU-sprog kalder »No deal«.

Danmark, Frankrig og Holland er fiskerinationer og har i øvrigt tætte handelsforbindelser med Storbritannien. Landene har sammen med Tyskland presset på for at sætte aftryk i den politiske erklæring.

1. april 2019 træder Brexit i kraft, og går alt efter planen, markerer dagen begyndelsen på en overgangsperiode på 21 måneder, hvor Storbritannien og EU forhandler det fremtidige samarbejde på plads. Hvis ikke der opnås enighed om store knaster som fiskeri, sikkerhedsspørgsmål og toldunion inden deadline med udgangen af 2020, kan overgangsperioden forlænges én gang.

Søndag aften kunne flere britiske aviser berette, at EUs Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, mener, at den alleryderste deadline skal hedde udgangen af 2022. I løbet af ugen forventes der afklaring på spørgsmålet, forklarede han på pressemødet mandag:

»Overgangsperioden er en udfasningsperiode, og den skal ikke være uendelig,« sagde han og understregede, at briterne i overgangsperioden skal følge EUs love og betale til EU-budgettet.