Europæiske højrepartier vil kæmpe for et nyt Europa

Selvtillid og sejrsvilje præger lederne af Europas anti-indvandringspartier forud for valgåret 2017. I går mødtes den europæiske højrefløj i Koblenz for at fejre »folkets revolution«.

Lederne af de europæiske højrepartier samledes i går for at glædes ved udsigten til et nyt Europa. Fra venstre er det Frauke Petry fra Alternative für Deutschland, Front Nationals Marine Le Pen, Matteo Salvini fra Lega Nord, det hollandske frihedspartis Geert Wilders, Harald Vilimsky fra det østrigske frihedsparti og AfDs medlem af Europa-Parlamentet, Marcus Pretzell. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny æra er begyndt, og et nyt Europa har set dagens lys. Sådan lød det enstemmige budskab, da lederne af europæiske højrepartier i går mødtes i den tyske by Koblenz.

»Vi ser afslutningen på én verden og begyndelsen på en anden,« sagde Marine Le Pen fra talerstolen med henvisning til både Brexit og Donald Trump.

I Koblenz rettede Le Pen hårde anklager mod Angela Merkels lederskab under flygtningekrisen. »Denne indvandringspolitik er en katastrofe,« sagde Le Pen som et ekko af Donald Trump, der for nylig brugte samme ord om Merkel i et interview med avisen BILD.

Forud for dette års valg i Frankrig, Tyskland og Holland synes de europæiske højrepartier at strutte af selvtillid og sejrsvilje.

Én dag efter indsættelsen af Donald Trump som amerikansk præsident havde Marine Le Pen fra Front National, Matteo Salvini fra Lega Nord, Frauke Petry fra Alternative für Deutschland og Geert Wilders fra det hollandske frihedsparti i fællesskab indkaldt til en konference, der sigtede mod at udmale »visioner for et frihedens Europa«. Konferencen var arrangeret af europaparlamentsgruppen

»Det er folkets revolution«

Deltagerne og tilhørerne på konferencen, der var arrangeret af europa­parlamentsgruppen Nationernes og Frihedens Europa, er tilhængere af nationalstaten, men i Koblenz dannede partilederne fælles front mod EU og ikke mindst Angela Merkel, hvis flygtningepolitik har gjort hende til den foretrukne skydeskive for europæiske anti-indvandringspartier.

»Det er folkets revolution, vi deltager i,« sagde Marine Le Pen ifølge Reuters inden konferencen til den franske radiostation Radio Classique. Det er indlysende nok meget vigtigt, at det samarbejdende Europa, som vi ønsker at opnå, er afspejlet i vores eget samarbejde.«

Lignende toner kom fra hollandske Geert Wilders, der på konferencen talte på tysk til sine tilhørere.

»Historien kalder os til at redde Europa,« sagde han. »Vi vil tilbageerobre vores lande.«

Frauke Petry fra Alternative für Deutschland, der satser stærkt på at komme i Forbundsdagen ved det tyske valg i efteråret 2017, lancerede under sin tale et bidende angreb på den politiske korrekthed og »hjernevask«, der ifølge den 44. partileder præger de europæiske samfund.

Petry gik også til angreb på teknokrater og »sociale ingeniører«, der påstår, at det er umoderne at holde fast i nationale traditioner og skikke, »i hvert fald hvis man er en hvid europæer«.

Uden for mødehallen protesterede flere tusinde mennesker mod »den europæiske højredrejning«.

»Det er en demonstration for frihed og sammenhold i vores land, for åbenhed over for verden og for tolerance,« sagde den socialdemokratiske ministerpræsident i Rheinland-Pfalz, Malu Dreyer, i en tale til demonstranterne.

Forud for konferencen, der blev bevogtet af flere end 1.000 politi­betjente, har flere tyske og internationale medier klaget over arrangørernes beslutning om at udelukke udvalgte repræsentanter for pressen, herunder de offentlige TV-kanaler ZDF og ARD.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Europa