Europæisk forhandlingsteam kommer på »svær, svær opgave« og skal undgå »åbne sår«

Kansler Angela Merkel advarede om, at personopgør kan underminere EUs handlekraft, Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, lovede at gå efter flere kvinder, og statsminister Lars Løkke Rasmussen advarede om, at det bliver svært at nå til til enighed. Tirsdag aften tog EUs stats- og regeringschefer fat på diskussionen om fordelingen af EU-topposter.

Mens Merkel i offentligheden forsvarer de europæiske konservatives spidskandidat, Manfred Weber, gør Macron alt, hvad han kan, for at tale tyskeren ned – uden dog at nævne ham direkte. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Pas på: Hvis først der sker et mord, kan det ende med massemord.

Sådan lød en advarsel angiveligt til EUs stats- og regeringsledere forud for tirsdag aftens topmøde i Bruxelles, hvor de tog hul på snakken om, hvem der skal sidde på de magtfulde topposter de kommende år.

Dermed lå det implicit, at lederne ikke skulle begynde at vurdere offentligt på mødet, hvorvidt de mente, at for eksempel den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, var den rette til posten som kommende formand for Europa-Kommissionnen. Eller om den tyske spidskandidat og konservative leder i Europa-Parlamentet, Manfred Weber, duede eller ej.

For hvis først man begyndte at kritisere én kandidat, så ville alle kandidaterne hurtigt ryge med i faldet.

Topmødet blev derfor snarere til en snak om, hvordan man skal finde frem til den rette kabale af personer, end det blev et spørgsmål om navne på egentlige kandidater.

Løkke misunder ikke Tusk opgaven, han står over for. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS.

Den opgave, der nu ligger foran Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, misunder statsminister Lars Løkke Rasmussen ham ikke:

»Jeg tror, man må konstatere, at Donald Tusk sidder med en meget, meget svær opgave,« sagde han.

Politiske hjælpere

Tusks ambition er, at man ved et topmøde midt i juni kan nå til enighed om en kandidat til formandsposten i EU-Kommissionen, som både Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd kan blive enige i.

Til at løse denne »meget, meget svære opgave« fik han en række hjælpere. Der er nu lagt op til, at de politiske familier i Europa skal arbejde internt med at finde frem til og blive enige om de bedst egnede folk inden for deres egne politiske farver.

Tusk får hjælp af de politiske grupper. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN.

Den portugisiske premierminister, António Costa, og den spanske premierminister, Pedro Sanchez, skal hjælpe med at finde ud af, hvilken kandidat der i sidste instans kan vinde fremme blandt Europas socialister.

Hos de liberale har den belgiske premierminister, Charles Michel, og hans hollandske premierministerkollega, Mark Rutte, fået opgaven, mens den lettiske regeringschef, Arturs Krišjānis Kariņš, og kroaten Andrej Plenković skal have særlig fokus på de konservative.

Dermed skal de både vurdere de kandidater, som allerede er kendt som såkaldte spitzenkandidaten, men også undersøge, om der er andre interesserede. Det kan for eksempel være nuværende stats- og regeringsledere, som først i dybeste hemmelighed og sidste øjeblik kaster deres navn ind i puljen, fordi deres kandidatur umuligt kan være offentligt.

Åbne sår

Efter topmødet slog den tyske kansler, Angela Merkel, fast, at EU i den kommende tid ikke alene skal have fokus på at finde en kandidat, som her og nu kan samle flertal.

Mindst lige så afgørende er det, at parterne også forholder sig til, at »kampen om topposterne ikke skaber åbne sår«.

Kansleren frygter, at uenigheden kan spænde ben for andre vigtige opgaver i den nære fremtid.

Som hun påpegede, kan den nye kommissionsformand reelt udpeges, hvis bare et flertal af stats- og regeringscheferne er enige. Men vedtagelsen af det vigtige nye syvårige budget kræver derimod enstemmighed.

»Alle opfordres til at være tolerante og kompromisvillige,« sagde Merkel.

Navne på vejen ind og ud

Selv om der ikke blev diskuteret navne under selve mødet, holdt stats- og regeringslederne sig ikke for fine til at komme med deres vurdering af flere af kandidaterne over for den ventende presse. Det gjaldt især hollænderen og socialisternes spidskandidat, Frans Timmermans, franskmanden og EU Brexit-forhandleren Michel Barnier samt den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Vestagers navn er stadig varmt. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ.

Liberale som statsminister Lars Løkke Rasmussen og Xavier Bettel, Luxembourgs premierminister, roste Vestager:

»Vi skal ikke afvise nogen ... Men mit hjerte banker for Vestager. Hun har alle kvaliteterne, der er brug for, samt det rette CV,« sagde Bettel.

Direkte adspurgt til, om Vestager kunne være et bud på en formand for Europa-Kommissionen, svarede Frankrigs præsident, Emmanuel Macron:

»Vestager, Barnier og Timmermans har den nødvendige erfaring.«

Derimod nævnte han ikke tyskeren Manfred Weber.

Mindst to kvinder

Flere stats- og regeringschefer betonede traktatens ord om, at det var nødvendigt at finde den rette balance på en række aspekter såsom politiske familier, nord/syd/øst/vest, små og store lande og ikke mindst køn.

Siden samarbejdet blev grundlagt i 1957, har der ikke været en kvindelig formand. Tusk erklærede, at det var hans »personlige ambition« at lave om på det, og at han havde »følt meget stor støtte til dette blandt næsten alle« rundt om bordet.

Alligevel advarede han om, at det »i den virkelige verden vil være vanskeligt at finde den perfekte balance«.