EU vil styrke digitalt diplomati og have plads i Silicon Valley

Ligesom Danmark tidligere har gjort, vil EU nu også styrke diplomatiet over for store tech-virksomheder.

Ligesom Danmark tidligere har gjort, vil EU nu styrke det diplomatiske diplomati med fast repræsentation i Silicon Valley i USA. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag. François Walschaerts/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU skal have en repræsentation i Silicon Valley, så man kan tale direkte med de største tech-virksomheder i verden. Det er en del af EUs kommende politik på området for digitalt diplomati. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Han deltog mandag i et udenrigsministermøde i Bruxelles, hvor konklusionerne om digitalt diplomati blev vedtaget.

»Jeg er rigtig glad for, at vi nu er enige om, at EU skal have en stærk rolle i forhold til det, vi kalder tech-diplomati.«

»EU skal ud at kæmpe for vores værdier og sikre, at tech-industrien overholder demokratiske standarder,« siger Jeppe Kofod (S).

Menneskerettigheder og demokrati står centralt i den diplomatiske plan. Et af målene er at få tech-virksomheder med på EUs dagsorden om at fremme demokrati, menneskerettigheder og europæiske værdier.

Fra dansk side har der igennem flere år været et særligt fokus på verdens tech-hovedstad i Silicon Valley i USA.

I 2017 blev Danmark det første land, der oprettede en post som tech-ambassadør. Daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fremhævede i den forbindelse, at nogle virksomheder var blevet så store, at de økonomisk kunne sammenlignes medmindre lande.

Og flere af dem – som Google, Amazon, Apple og Meta (dengang Facebook) – var blevet så store, at de kunne påvirke danskernes hverdag.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at de store tech-virksomheder også tjener de samme værdier, som Danmark og EU ønsker at fremme, siger Jeppe Kofod.

»Teknologi kan bruges til at fremme demokrati, men også til at slå ned på demokrati og befolkninger rundt omkring.«

»Det er rigtig godt, at det nu kommer ind i EUs politik. Det har vi presset hårdt på for fra dansk side. Og det vil spejle det, vi nu igennem flere år har gjort i dansk politik,« siger Jeppe Kofod.

Han understreger dog samtidig, at EU ud over diplomati og samtale skal lovgive over for tech-virksomhederne og fastsætte konkrete regler, der eksempelvis vil beskytte EU-borgernes data.

»Vi skal ikke bare lade andre sætte reglerne for os. Vi er demokratier, og vi kæmper for en mere demokratisk verden,« siger Jeppe Kofod.

EU-Parlamentet stemte tidligere på måneden ja til et regelsæt, der øger tech-selskabers ansvar for onlineindhold.

De nye regler stiller skærpede krav til selskaber om at fjerne ulovligt indhold og undlade at fremme det i søgemaskiner, hvis det ligger på andre platforme.

Reglerne ventes at blive endeligt godkendt på et ministermøde i september.

/ritzau/