EU til Ukraine: Kun jeres egen korruption kan overvinde jer

Med støtte fra EU har Ukraine på en uge sikret sig opbakning fra EU, Nato og USA.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk til topmøde. Scanpix/Sergei Supinsky/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kiev. Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, afslutter sit topmøde med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, med en støtteerklæring og en fornyet opfordring til blandt andet at bekæmpe korruption.

- I dag ser jeg klart, at I (Ukraine, red.) ikke kan overvindes af en ekstern fjende. I er for stærke, siger han.

- Derfor bliver jeres vigtigste opgave at bygge en moderne stat, der er borgervenlig, modstandsdygtig og respekterer den højeste standard for en offentlighed.

- Hvis I består den eksamen, vil ingen kunne slå jer.

Mødet mellem Donald Tusk og Petro Porosjenko afslutter en uge med international storpolitik for den ukrainske præsident.

Det startede i søndags, da USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, besøgte Kiev og forsikrede om fortsat amerikansk støtte.

Mange i Ukraine frygtede ellers det værste, da Donald Trump blev USA's præsident efter en valgkamp, hvor han udtalte sig tvetydigt om USA's forpligtelser i forhold til Nato.

Derefter kom Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på besøg mandag.

Han bekræftede Natos politiske og praktiske støtte til Ukraine, der har det erklærede mål at reformere sit forsvar, så det kan arbejde sammen med Nato fra 2020.

Som rosinen i pølseenden lå mødet mellem EU og Ukraine, hvor formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, også var til stede. Her kunne ukrainerne glæde sig over europæisk støtte.

EU har netop igen forlænget sine sanktioner mod Rusland.

De blev indført i 2014 som straf for den russiske annektering af Krim-halvøen og truslerne mod Ukraines suverænitet og integritet.

Desuden har EU netop afsluttet ratifikationsprocessen, så en omfattende associeringsaftale kan træde fuldt i kraft 1. september.

/ritzau/