EU overvejer coronapas for at fremme turisme – men forskere kalder det en dårlig idé

Tag en antistoftest og få udstedt et særligt coronapas med friere adgang til at rejse, hvis du har antistoffer i blodet for coronavirussen. Sådan lyder et forslag fra Europa-Kommissionen, som blandt andet bakkes op af Kroatien.

Byen Mali Losinj på øen Lošinj i Kroatien er normalt et yndet rejsemål for turister, der er en vigtig indkomstkilde over hele landet. Mandag den 11. maj var der ikke mange at spore på stranden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominik Bat/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere lande begynder at tale seriøst om at genåbne deres grænser i den nærmeste fremtid.

Men hvilke restriktioner skal man gøre det under? Hvem skal man åbne for? Hvor hurtigt skal man gøre det? Og hvordan skal det lavpraktisk foregå?

En del af svarene på de mange spørgsmål kan komme fra EU senere i dag, da Europa-Kommissionen er på vej med en plan for, hvordan man gradvis kan åbne grænserne og dermed afbøde det hårde slag, som en sommerferie uden turisme vil være for en lang række lande. Forslaget fra Bruxelles er, at EU-lande går sammen med andre med »generel sammenlignelig risikoprofil« og åbner for turisme fra hinandens lande.

Ifølge TV 2 går et af elementerne på at undersøge muligheden for at udarbejde en slags særligt coronapas for at fremme turismen.

Mediet har talt med Stina Soewarta, der leder af Europa-Kommissionens afdeling i København. Hun fortæller, ideen går ud på, at man forud for sin rejse tager en antistoftest, som kan vise, om man har dannet antistoffer mod coronavirussen. Med andre ord, om man allerede har haft sygdommen og derfor betegnes som værende en mindre risiko for at bringe smitte på tværs af landegrænser.

»Det ville være en kreativ måde at få flere afsted på. Det svarer til, at visse lande kræver vaccinationer, før man kan rejse ind,« siger Stina Soewarta til TV 2 og uddyber, at Kroatien, der er meget afhængig af turisme, er fortaler for ideen.

Europa-Kommissionen anslår, at coronapandemien på globalt plan kan koste turistindustri op mod 2.982 mia. kr.

Flere forskere er dog imod forslaget. For eksempel forklarer lektor ved Aarhus Universitet Martin Tolstrup, der for tiden undersøger antistoffer mod coronavirus, til TV 2, at man endnu ikke ved nok om immuniteten mod coronavirus til, at det giver mening med et sådan coronapas baseret på antistoftest.

Der findes simpelthen ikke data, som viser, at tilstedeværelsen af antistoffer i kroppen er lig med, at man er immun for ny smitte.