EU-landene vil reducere gasforbrug med 15 procent

Der skal bruges mindre gas i de kommende måneder, så EU-borgere og virksomheder kan klare vinteren.

EU-landene er på et møde i Bruxelles tirsdag blevet enige om at reducere gasforbruget i de kommende måneder. Målet er at sikre gas nok til vinteren, fastslog EU-kommissær for energi Kadri Simson på vej ind til det afgørende møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-landene er blevet enige om en aftale, der indeholder reduktioner i gasforbruget. Dermed gør landene nu for alvor klar til en vinter, hvor gasleverancerne fra Rusland vil være omgivet af stor usikkerhed.

Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) vil aftalen være nok til at klare vinteren, selv hvis Rusland skulle lukke helt for gassen.

»Det er ikke et urealistisk scenarie. Derfor er det vigtigt, at vi er solidariske med hinanden og står skulder ved skulder over for Putin. Det har vi gjort hidtil, og det kommer vi også til at gøre fremover,« siger Dan Jørgensen.

EU-landene vil i første omgang på frivillig basis reducere brugen af gas med 15 procent. Men energiministrene er samtidig enige om at indføre en særlig nødsituation kaldet 'union alert'. Her vil det blive obligatorisk for landene at reducere forbruget.

Aftalen åbner dog også for undtagelser fra kravet om at reducere med 15 procent. Og den indeholder også en mulighed for at opnå dispensation i særlige situationer.

Dan Jørgensen er dog ikke bekymret for, at aftalen dermed vil se pænere ud på papiret i august end i virkeligheden i det kolde vintermørke i januar.

»I første omgang lægges der op til en frivillig indsats. Jeg er ret fortrøstningsfuld, i forhold til at det sker.«

»Der er ingen lande, der synes, at det er rart at være afhængig af russisk gas. Og priserne er også meget høje. Så alene af den årsag, tror jeg, at vi har en rigtig chance for succes,« siger Dan Jørgensen.

Aftalen kommer, kort efter at Rusland har taget endnu et skridt i retning af at begrænse gasleverancerne til EU.

Mandag aften meddelte det russiske selskab Gazprom, at man vil reducere levering af gas via rørledningen Nord Stream 1 til 20 procent af kapaciteten. I forvejen var leverancen dalet til 40 procent.

Derfor er det en vigtig aftale, der tirsdag blev indgået i Bruxelles, mener det tjekkiske formandskab for EU.

»Dagens beslutning viser tydeligt, at medlemslandene vil stå imod ethvert forsøg fra Rusland på at splitte EU ved at bruge energi som våben,« siger den tjekkiske minister for energi og handel Jozef Síkela, der ledede tirsdagens møde.

Hvis der opstår mangel på gas, kan det betyde, at virksomheder må stoppe produktionen. Det kan føre til både økonomiske tab og tab af arbejdspladser. For almindelige borgere vil det kunne betyde, at man ikke kan varme sit hjem op som normalt.

Men den situation kommer ikke til at opstå i Danmark, siger Dan Jørgensen.

»I Danmark har vi allerede været igennem omstillingen i noget tid. Og dertil kommer, at vi har rigtig meget vedvarende energi i Danmark. Så samlet set står vi ganske godt.«

»Og vi kommer til at leve op til kravet og levere mindst 15 procents reduktion. Det er også vigtigt for solidariteten, at vi kan vise andre lande, at det faktisk kan være billigere for virksomheder og forbrugere at bruge vedvarende energi,« siger ministeren.

/ritzau/