Er IS-brudens døde baby en »plet på Storbritanniens samvittighed«?

Efter at 19-årige Shamima Begum blev nægtet adgang til Storbritannien, er hendes nyfødte søn død. Nu diskuterer de britiske politikere, om det var deres ansvar – eller Shamima Begums eget.

Shamima Begums søster holder et billede af den nu 19-årige IS-brud frem foran kameraet. Sådan så hun ud, inden hun som 15-årig sluttede sig til Islamisk Stats sorte faner i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Shamima Begum forlod Storbritannien som 15-årig for at slutte sig til Islamisk Stat i Syrien. Som 19-årig dukkede hun op i en syrisk flygtningelejr – højgravid og med et ønske om at vende hjem.

Men hendes bøn om at komme hjem blev hurtigt afvist af den konservative britiske indenrigsminister, Sajid Javid, og snart efter var Begums britiske statsborgerskab annulleret. Fredag blev det bekræftet, at hendes nyfødte søn var død.

Hele forløbet kalder Labours indenrigsordfører, Diane Abbott, nu for »en plet på den britiske regerings samvittighed«, ifølge The Guardian.

»Det er imod international lov at gøre nogen statsløse. Og at efterlade en sårbar ung kvinde og et uskyldigt barn i en flygtningelejr, hvor vi ved, at spædbarnsdødeligheden er høj, er moralsk forkasteligt,« lød det fra Labour-politikeren ifølge The Guardian.

På Twitter kalder hun beslutningen for skamfuld, ubarmhjertig og umenneskelig.

Også fra indenrigsministerens eget bagland har der lydt kritik, efter at Shamima Begums søn er død. Det konservative parlamentsmedlem og tidligere justitsminister Phillip Lee har over for BBC Radio 4 sagt, at selv om Shamima Begum »tydeligvis har afskyelige holdninger«, var hun også kun et barn, da hun sluttede sig til Islamisk Stat.

»Jeg synes, vi havde et moralsk ansvar over for hende og især over for hendes baby. Det er derfor, jeg var bekymret over beslutningen. Det føltes, som om den var drevet af populisme og ikke af noget princip, jeg kunne genkende,« siger han til BBC.

Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, har tidligere fastholdt, at Shamima Begums søn ikke kunne reddes, fordi det var for farligt for at sende britiske embedsmænd til den syriske flygtningelejr for at hente ham – selv om flere journalister har været der for at interviewe den 19-årige IS-brud. Han anerkender ellers, at spædbarnet havde ret til britisk statsborgerskab.

»Shamima vidste, da hun traf beslutningen om at slutte sig til Daesh (IS, red.), at hun var på vej ind i et land, hvor der ingen ambassade var, intet konsulat, og jeg er bange for, at den beslutning – selv om det er frygteligt – har sine konsekvenser,« sagde Jeremy Hunt til BBC, efter at barnets død blev bekræftet.

I mellemtiden vil udenrigsministeriet dog fortsat undersøge, om der er måder, hvorpå man kan fragte børnene af andre IS-brude og -jihadister hjem, skriver BBC.

Det kan blive nødvendigt i tilfældet med de to britiske søstre, 30-årige Reema Iqbal og 28-årige Zara Iqbal, som også sidder i syriske lejre.

Den britiske avis The Sunday Times har søndag skrevet om de to IS-brude, som begge nu er enker, efter at deres mænd døde i kampene for Islamisk Stat. De har i alt fem børn, som alle er under otte år gamle, skriver The Sunday Times. Et af børnene er født i Storbritannien.

Men de to kvinder har allerede fået frataget deres britiske statsborgerskab. Det er usikkert, om de også har statsborgerskab i Pakistan.

Shamima Begum har angiveligt mistet to andre børn, inden hun mistede sit tredje, som hed Jarrah. Han var ifølge BBC tre uger gammel, da han døde af lungebetændelse.

Indenrigsminister Sajid Javid har ikke kommenteret sagen efter dødsfaldet. Men kritikken er haglet ned over ham i løbet af weekenden. Han er blandt andet blevet kaldt for en »moralsk kujon«. Men andre har støttet ministerens beslutning om at fratage Shamima Begum hendes statsborgerskab.

Fra Det Konservative Partis formand, Brandon Lewis, har det for eksempel lydt, at spædbarnets død ikke er den britiske regerings ansvar, men en konsekvens af faren ved at slutte sig til Islamisk Stat i Syrien.

»Ethvert tab af et barn er absolut tragisk og en meget klar påmindelse – hele denne sag – om faren ved at rejse ud til det område og involvere sig,« har Lewis sagt i forsvar af Sajid Javid.