Er en tsunami ved at ramme Sverige? Partiledere efterspørger flere konkrete restriktioner fra regeringen

Frygten for en tredje bølge af coronatilfælde i Sverige har længe ulmet. Efter gårdagens pressemøde kritiseres regeringen – ført an af statsminister Stefan Löfven – for ikke at påtage sig nok ansvar og fremlægge konkrete restriktioner. Den tredje bølge kan ende i en tsunami, hvis ikke regeringen tager den alvorligt, lyder kritikken.

Partileder for Sverigedemokratarna Jimmie Akesson kritiserer den svenske regerings coronarestriktioner. De er ikke tydelige nok, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Ved onsdagens pressemøde kunne Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), fremlægge en række restriktioner, da frygten for en tredje bølge af covid-19-tilfælde i vores naboland for alvor spreder sig.

Men ikke alle svenske politikere var tilfredse med regeringens udmelding.

»Jeg vil gerne se beviser, videnskab, bag de begrænsninger, de (regeringen, red.) præsenterer, så det ikke bare bliver symbolpolitik,« siger Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, ifølge SVT Nyheter.

På pressemødet annoncerede Stefan Löfven blandt andet, at antallet af kunder i butikker vil blive begrænset, samt at restauranter og cafeer nationalt såvel som lokalt kan blive lukket, hvis de svenske sundhedsmyndigheder vurderer det nødvendigt.

I den forbindelse kritiserer Jimmie Åkesson, at regeringen ikke er mere tydelig i sine beslutninger:

»Jeg havde gerne set hårdere eller klare begrænsninger for brugen af ​​mundbind.«

Udviklingen i det daglige antal smittetilfælde i Sverige:

Sverigedemokraterna er ikke de eneste, der er ude at kritisere regeringens politik. Nooshi Dadgostar, partileder for Vänsterpartiet, efterspørger begrænsninger på rejser til blandt andet skisportssteder.

»En stor del af ansvaret overdrages til infektionslægerne. Men regeringen bør gøre mere for at forhindre rejser i landet,« siger hun til SVT Nyheter.

I blandt andet Stockholm har politikerne opfordret til, at alle byens indbyggere bliver hjemme i næste uges vinterferie, hvor mange plejer at rejse på skiferie.

I Stockholm er antallet af indlagte med covid-19 faldet siden årsskiftet – men gør det ikke længere. Onsdag var antallet af indlagte oppe på 284 covid-19-patienter på Stockholms sygehuse. I sidste uge var antallet 247.

Annie Lööf fra Centerpartiet skriver på Facebook, at regeringen lader meget tilbage at ønske.

»Regeringen skal handle hurtigt og effektivt for at forhindre, at denne bølge ikke bliver en tsunami,« skriver hun.

Nye begrænsninger

I Sverige skal alle barer og cafeer fremover lukke senest klokken 20.30. Det gælder, uanset om de sælger alkohol eller ej. Restriktionerne gælder fra på mandag.

»Situationen er alvorlig, og vi har en større smittespredning, og den øges fortsat. Der er en stor risiko for en tredje bølge,« sagde Stefan Löfven på gårsdagens pressemøde.

Myndigheden vil også skærpe reglerne for, hvor mange der maksimalt må være inde i en butik og i et stormagasin. Alle opfordres stadig til at handle alene og undgå familie og andet selskab i butikkerne.

Stefan Löfven understreger, at det vigtigste i den kommende tid er at undgå kø og trængsel.

»Efter et år med dette virus ved vi, at det er afgørende, at der holdes afstand. Det er det mest effektive middel, vi har i kampen mod virussen. Det er ikke nu, man skal slække på kravene,« sagde den svenske statsminister.

Særligt i regionen Västerbotten i det nordlige Sverige stiger antallet af tilfælde for tiden, efter at et større udbrud på en fabrik i Skellefteå førte til smittespredning.

Her bliver alle regionens borgere opfordret til ikke at forlade regionen.