Epidemichefen har ikke talt med Trump i to uger: »Vores kontakt er dramatisk reduceret«

Selv om antallet af nye smittede synes at falde i USA, har den amerikanske epidemichef, Anthony Fauci, flere gange advaret mod, at en for hurtig genåbning af USA kan føre til en ny bølge af infektioner.

 
Coronavirus har ramt USA. Kilder: Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Som en af Trump-regeringens øverste sundhedsrådgivere og som medlem af landets coronavirustaskforce skulle man tro, at Anthony Fauci var i forholdsvis hyppig kontakt med præsident Donald Trump.

Men i de seneste to uger har de to slet ikke talt sammen, har epidemichefen nu fortalt til CNN. Indtil for ganske nylig plejede de ellers at være i kontakt med hinanden op til fire gange om ugen.

I takt med at USA er begyndt at genåbne, og præsident Donald Trump den seneste uge har fået travlt med at forholde sig til de massive protester, der har spredt sig tværs over landet, er kontakten mellem de to dog blevet »dramatisk reduceret«, som Fauci siger til Stat News.

Over 1,8 millioner amerikanere er konstateret smittet med coronavirus, og mere end 105.000 er døde efter at have haft virussen ifølge Johns Hopkins University. Selv om antallet af nye smittede og døde i flere delstater lader til at være på vej ned, har sundhedseksperter flere gange advaret mod en for hurtig genåbning af det amerikanske samfund.

Anthony Fauci er en af dem.

I sidste måned sagde han, at »der er stor risiko for, at man udløser et udbrud, som man måske ikke kan kontrollere«, hvis man genåbner landet for hurtigt. Det ville ikke alene føre til flere dødsfald, advarede han, men kunne også forsinke landets økonomiske genrejsning.

Ikke siden Den Store Depression i 1930erne har USA stået over for så dyb en økonomisk krise som den, coronaviruspandemien har skabt i landet, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Over for CNN har Anthony Fauci forklaret, at han ikke har været i kontakt med Donald Trump siden 18. maj, hvor han og præsidenten begge deltog i en telekonference med landets guvernører.

Siden da er alle USAs 50 delstater begyndt at genåbne.

Regeringens såkaldte coronavirustaskforce – et panel bestående af eksperter og læger, som har rådgivet regeringen i dens indsats mod coronaviruspandemien – har også færre møder nu. Ifølge Anthony Fauci plejede gruppen at mødes en gang om dagen, også i weekenderne, men nu er der længere mellem møderne.

Gruppen har ikke mødtes siden 28. maj og ikke haft en briefing i Det Hvide Hus siden 22. maj.

Amerikanske medier har flere gange spekuleret i, om præsident Trump og Anthony Fauci måske ikke kom godt ud af det med hinanden – blandt andet fordi Fauci flere gange modsagde præsidenten på pressemøder om virussen.

Både præsident Trump og Det Hvide Hus har dog afvist, at der skulle være kurrer på tråden mellem de to.

Flere statsledere har udtrykt bekymring for, at de massive protester, der nu finder sted tværs over landet, også kan øge smittespredningen af virussen betydeligt, skriver The Guardian.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, har for eksempel sagt, at han er bekymret for, om der kan være »superspredere« i de store forsamlinger af demonstranter i New York City, og byens borgmester, Bill de Blasio, har opfordret demonstranterne til at gå med maske og holde afstand til hinanden, når de er på gaden.

Borgmesteren for Washington, D.C., Muriel Bowser, har også udtrykt bekymring for de demonstrationer, der hver aften har fundet sted foran Det Hvide Hus den seneste uges tid.

»Jeg er bekymret over, at vi har kæmpe forsamlinger på vores gader, når vi lige har haft beordret alle til at blive hjemme, og hvad det kan betyde for nye tilfælde af coronavirus,« siger hun ifølge The Guardian.