Ud over blandt andet legofigurer, bøger og hvæssesten medbringer Andreas Mogensen på sin rumfart en madpakke af verdens måske dyreste takeaway. Det skriver både Weekendavisen og videnskab.dk.
Helt nøjagtigt medbringer den danske astronaut 6,5 kg hovedret, dessert og snacks til kaffen til et udbringningsgebyr på lidt under en halv million kroner i raketbrændstof. Dertil kommer prisen for selve maden, udviklingen af den og ikke mindst indpakningen, der ifølge Thorsten Schmidt koster »en halv jetjager« i sig selv.
Menuen er udformet af den aarhusianske stjernekok Thorsten Schmidt, og byder på en noget anderledes oplevelse end de tandpastatuber med kød og chokolade, som historiens første kosmonaut, Jurij Gagarin, måtte nøjes med.
I stedet kan Andreas Mogensen og hans rumrejsende kollegaer se frem til et traktement af sprængt oksebryst med kål, løg og sauce serveret i vakuumposer fra NASA og en dessert af karamelrand med rabarber på dåse. Kraftigt krydret, så smagsløgene kan følge med i termosfæren, hvor rumstationen kredser.
Som supplement til rumstationens nye espressomaskine kan middagen rundes af med lidt sødt fra den tidligere VM-guldvinder i chokoladekunst, Palle Sørensen. Sammen med Thorsten Schmidt har han udformet en række små meteoritlignende chokoladekugler kaldet Space Rocks, som har fået hver sin smag til basens ni astronauter.
Hvilke smagsvarianter Andreas Mogensen og resten af besætningen kommer til at sætte tænderne i, har indtil opsendelsen har været hemmeligholdt for ikke at spolere overraskelsen. Selv om danskeren og madpakken nu er skudt af sted, er det dog stadig endnu ikke lykkedes Berlingske at få svar på, hvad de heldige astronauter har i vente.
Sikkert er det dog, at udformningen af en rummenu er lidt af en udfordring, selv for en Michelinkok som er kendt for at eksperimentere. Maden skal have en helt speciel konsistens og indpakning for at fungere til både rakettransport og i vægtløs tilstand. Og så skal den leve op til strenge krav fra samtlige involverede rumagenturer.
»Jeg skulle have papir på alt. Og jeg mener alt! For eksempel skulle jeg finde den person, der havde gjort oksekødet klar til mig og få papir på alt, der havde med koen at gøre. Og så skulle det hele oversættes til russisk,« siger Thorsten Schmidt til Weekendavisen.
De cirka ti middagskuverter til astronauterne, skulle på grund af forskellige tests også produceres i 150 portioner forinden. Samtidig måtte menuen flere gange justeres undervejs. For eksempel viste det sig, at rødgrød med fløde ikke går godt til indtagelse på en vægtløs med vigtig elektronik stikkende ud af væggen overalt. Og forretten, der gik fra rugbrød med karrysild til marinerede sild til kippers i olie, nåede på grund af regelændringer undervejs aldrig med på turen.
På trods af besværlighederne var det imidlertid svært at sige nej til den halvanden måned lange udvikling af den voldsomt opgraderede flymad. Og ifølge videnskab.dk håber Thorsten Schmidt da også, at han får lov til at prøve det igen, hvis Andreas Mogensen engang skal af sted nok en gang.