En desperat appel om hjælp fra det bomberamte Aleppo foran Folketinget

Stop det syriske regimes og Ruslands bombardementer af Aleppos civilbefolkning, lød budskabet lørdag på en stor demonstration på Christiansborgs Slotsplads.

Demonstration i København 1. oktober 2016 for ofrene i Aleppo aleppo. (Foto: David Lundbye/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: David Lundbye
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er her, fordi Aleppos civilbefolkning er ved at blive udryddet – én for én– af Assads og Ruslands bomber. De dræber selv små børn,« siger Wafa Azou, der er mødt op til demonstrationen foran Folketinget sammen med sin mand og parrets to små børn.

Wafa Azou er selv fra Syrien ligesom en del andre af de fremmødte, der hører på taler fra demonstrationens to arrangører, den dansk-syriske læge Haifaa Awad og journalisten og dokumentaristen Nagieb Khaja.

De tog initiativ til demonstrationen for blot et par dage siden og er derfor fulde af begejstring over det store fremmøde.

»Det her er ikke en demonstration for den syriske revolution. Vores budskab er et helt rimeligt krav om, at bombardementerne af de civile må stoppe, og at der åbnes for nødhjælp,« siger Nagieb Khaja, mens mange af de fremmødte fælder en tåre, da han fortæller om civilbefolkningens lidelser under sit seneste ophold i den belejrede og sønderbombede del af Aleppo.

»Afmagt hjælper ikke Aleppos læger og nødhjælpsarbejdere. Det hjælper ikke civile. Det gør handling,« siger Haifaa Awad, der selv har været frivillig læge på den syriske slagmark.

»Derfor står Danmark skulder ved skulder med alverdens hovedstæder og reagerer på en blødende desperat appel fra Syriens læger og nødhjælpsarbejdere,« siger hun.

Den solidaritet deles dog åbenbart ikke af alle danskere. Omringet af et massivt opbud af kampklædte betjente passerer en moddemonstration, hvor et par hundrede islamkritiske danskere bærer bannere med budskaber som »sharia og demokrati er ikke foreneligt« og »For Frihed«.

De to demonstrationer side om side er demokrati og ytringsfrihed for fuld udblæsning, og det er jo faktisk nøjagtig det, som hele konflikten i Syrien drejer sig om, siger 20-årige Samar, der selv kom til Danmark som flygtning fra den syriske by Homs for halvandet år siden.

»Vi krævede frihed, men præsident Assad svarede igen ved at slå os ihjel,« siger Samar, der deltager i demonstrationen med et stort syrisk flag over skuldrene.

Lige nu er et demokratisk Syrien dog fuldstændig ude af syne, og her og nu, understrger Samar, handler det om at redde Aleppo – »Save Aleppo« – som også var budskabet på tilsvarende demonstrationer i går i andre af verdens hovedstæder.

»Vi kan ikke nøjes med at snakke om det her,« understregede Haiffa Awad i sin tale. »Det letter ikke vores samvittighed, når vores børn om spørger os, hvad vi gjorde for at redde Aleppo.«

Haifaa Awad var initiativtager og taler ved gårsdagens demonstration. Hun har selv været frivillig læge på den syriske slagmark og efterlyste handling for at hjælpe civil- befolkningen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere