Efter angreb på olietankere: USA overvejer, om næste skridt mod Iran skal være militært

USA overvejer at tage militære skridt mod Iran efter angrebene på to olietankere i sidste uge – men landets allierede er ikke overbeviste om, at det virkelig er Iran, der står bag angrebene.

Torsdag blev to olietankere angrebet ud for Oman tæt ved indsejlingen til det stærkt trafikerede og strategisk vigtige Hormuz-stræde. Et norskejet skib brød i brand, efter at det blev ramt af mindst tre eksplosioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, ønsker ikke en krig mod Iran. Men efter at to olietankere i sidste uge blev angrebet i Hormuz-strædet ud for Oman, overvejer USA alligevel, om næste skridt mod Iran skal være militært. Det skriver CNN.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, annoncerede søndag, at USA overvejer sit næste skridt mod Iran, som det amerikanske militær har beskyldt for at stå bag angrebene.

»USA overvejer alle muligheder. Vi har briefet præsidenten et par gange, og vi vil fortsat holde ham opdateret. Vi er sikre på, at vi kan tage skridt, som kan virke afskrækkende, og det er vores mission,« forklarede udenrigsministeren søndag i et interview til CBS ifølge CNN.

Da udenrigsministeren blev spurgt, om militære handlinger var blandt de muligheder, USA overvejer, svarede han kort: »Selvfølgelig.«

»Præsidenten vil overveje alt, som vi bliver nødt til at gøre for at være sikre. Hvad har præsidenten sagt? At vi ikke vil have, at Iran får atomvåben? Præsident Trump har sagt meget tydeligt, at han ikke har lyst til at gå i krig,« forklarede Mike Pompeo i interviewet.

Da de to olietankere i torsdags blev angrebet ud for Oman tæt ved indsejlingen til det stærkt trafikerede og strategisk vigtige Hormuz-stræde, brød det ene, et norskejet skib, i brand, efter at det blev ramt af mindst tre eksplosioner.

USA har efterfølgende anklaget Iran for at stå bag angrebene. Fredag offentliggjorde det amerikanske militær en sort-hvid video, som angiveligt skulle bekræfte anklagen.

Videoen viser et mindre militært fartøj, der sejler op på siden af olietankeren Kokuka Couragous, efter at denne er blevet angrebet. En person i båden rejser sig op for at fjerne et objekt fra olietankerens skrog. USA hævder, at der er tale om en ueksploderet mine, der på videoen bliver fjernet fra skibets skrog, og at fartøjet tilhører den iranske revolutionsgarde.

Iran har benægtet alle anklagerne.

USAs allierede er tilsyneladende skeptiske over for det amerikanske bevismateriale, skriver The Washington Post. Både Japan og Tyskland har således bedt om tungere beviser mod Iran.

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, har udtalt, at den grynede video »ikke er tilstrækkeligt« bevismateriale for, at Iran står bag angrebet, ligesom også Japans regering stiller sig kritisk over for »USAs forklaring«, som en højtstående embedsmand ifølge japanske medier kalder for spekulativ.

Det er et japansk firma, der opererer Kokuka Courageous – altså den olietanker, som USA har offentliggjort en video af. Selskabets direktør, Yutaka Katada, har efter angrebet vakt opsigt, fordi han afviser, at der skulle have været en bombe eller mine klistret på skibets skrog.

»Jeg tror ikke, at der var en tidsindstillet bombe eller et andet objekt klistret på siden af skibet,« sagde han fredag ifølge The New York Times, efter at USAs militær havde offentliggjort videoen, der angiveligt viser det modsatte.

»Vores besætning forklarer, at skibet blev angrebet af flyvende objekter.«

Ifølge udenrigsminister Mike Pompeo er der dog »ingen tvivl« om, at Iran står bag angrebene.

»Efterretningstjenester har masser af data, masser af beviser. Verden vil komme til at se meget af det, men det amerikanske folk skal vide, at vi er meget sikre på, hvem der har foretaget disse angreb såvel som et halvt dusin andre angreb verden over i de seneste 40 dage,« siger han til CBS.

Når nogle lande ønsker flere beviser, er dette blot et udtryk for, at de »ønsker, at dette kunne gå væk«, siger Pompeo i interviewet. Snart vil flere regeringer dog indse, at det er en vigtig mission for verden at sikre søfarten – og transporten af olie – gennem Hormuz-strædet, mener han.

»Der er tale om en international udfordring, for det er vigtigt for hele verden. USA vil sørge for, at alle nødvendige midler tages i brug, diplomatisk og på anden vis for at sikre det udfald,« siger han ifølge The Washington Post.

Det er kun en måned siden, at fire skibe blev saboteret ud for De Forenede Arabiske Emirater, hvilket USA også har beskyldt Iran for at stå bag.

Hændelserne risikerer at forværre det i forvejen meget anspændte forhold mellem USA og Iran, som siden USA sidste år trak sig fra atomaftalen har ført en hård retorisk krig mod hinanden. Nu er frygten, at angrebene kan antænde en større regional konflikt.

USA har siden maj haft et hangarskib og andet flådefartøj i farvandet ved Den Arabiske Halvø.