Dronning Elizabeth forsøgte at skjule privat rigdom for offentligheden

Den britiske monark har lobbyet mod en lov om transparens, hvilket sikrede, at hendes egen rigdom ikke kom frem i offentlighedens lys. Det afslører en række dokumenter, som den britiske avis The Guardian er kommet i besiddelse af.

Nyfundne dokumenter afslører, at dronning Elizabeth har forsøgt at skjule, hvor rig hun egentlig er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der er ingen tvivl om, at Storbritanniens dronning Elizabeth er rig. Men præcis hvor rig hun er, har dronningen igennem længere tid forsøgt at skjule for offentligheden.

Det skriver The Guardian på baggrund af en række dokumenter, som den britiske avis er kommet i besiddelse af.

Ifølge dokumenterne har dronning Elizabeth, der siden 1952 har siddet på den britiske trone, med stor succes lobbyet for at ændre et lovforslag tilbage i 1970erne, der ellers ville afslører hendes »pinligt« store private formue for offentligheden.

Loven skulle ellers sikre mere transparens og gennemsigtighed i virksomheders aktiebesiddelser.

Dokumenterne, der dækker over en række regeringsnotater, afslører, at dronningens private advokat lagde pres på ministrene for at ændre den foreslåede lovgivning, da dronningens egne aktiebesiddelser ville blive offentliggjort som følge af lovgivningen.

Dronningens indgriben skulle have medført en klausul i loven, der sikrede en beføjelse til at fritage virksomheder, der blev brugt af statsoverhoveder.

The Guardian har bedt Thomas Adams, en specialist i forfatningsret ved Oxford University, om at gennemgå dokumenterne. Han vurderer, at de viser »den slags indflydelse på lovgivning, som lobbyister kun ville drømme om«. Han beskriver yderligere, at den procedure, der er benyttet, viser, at den britiske monark har haft »væsentlig indflydelse« på udkast til love, der kunne påvirke hende.

Loven er helt tilbage fra november 1973. Notaterne, der afslører dronningens indgriben, er fundet i det britiske nationalarkiv.

Omfanget af dronningens rigdom er aldrig blevet afsløret, men anslås at løbe op i hundreder af millioner pund.