Donald Trump vil tippe balancen i USA's højesteret

Med en succesfuld udpegelse kan Donald Trump for alvor få gjort USA's højesteret konservativ.

Den afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg var kendt som en del af den amerikanske højesterets venstrefløj. Indtil Ginsburg døde, bestod højesteretten af ni dommere. Fire af dem var udnævnt af demokratiske præsidenter, og fem var udnævnt af konservative præsidenter. Foto: EPA/SHAWN THEW Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et længere sygdomsforløb døde den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg natten til lørdag.

Og USA's præsident, Donald Trump, vil gøre alt, hvad han overhovedet kan, for at få godkendt en højesteretsdommer i Senatet inden valget 3. november.

Det vurderer Jørgen Albæk Jensen, professor ved juridisk fakultet på Aarhus Universitet.

En kandidat til højesteretsdommer indstilles af den siddende præsident. Kandidaten skal derefter godkendes i Senatet, hvor republikanerne i øjeblikket har flertal.

Ifølge mediet ABC News vil Donald Trump indstille en ny kandidat for Senatet i de kommende dage.

»Der er en vis sandsynlighed for, at flertallet i Senatet vil skifte efter valget. Så også af den grund bliver det meget vigtigt for ham at få kørt en kandidat igennem inden valget,« siger Jørgen Albæk Jensen.

Ruth Bader Ginsburg var kendt som en del af den amerikanske højesterets venstrefløj.

USA's højesteret består af ni dommere. I den aktuelle sammensætning er fire af dem - inklusive Ruth Bader Ginsburg - i øjeblikket indsat under demokratiske præsidenter, mens fem er udnævnt under republikanske præsidenter.

»Men især den ene af de konservative, nemlig formanden for højesteret, har i nogle situationer stemt sammen med de liberale. Så der var en vis balance,« siger Jørgen Albæk Jensen.

Højesteretsdommere er udnævnt på livstid. De kan som udgangspunkt kun afsættes ved en rigsretssag i den amerikanske kongres.

Med endnu en konservativ højesteretsdommer vil balancen for alvor tippe i en konservativ retning. Højesteret vil i så fald bestå af seks konservative og tre liberale dommere.

Højesteret kan godkende eller forkaste love, som er vedtaget i den amerikanske kongres. Domstolen spiller derfor en afgørende rolle i det politiske system i USA.

Domstolen afgør, om lovgivning er i overensstemmelse med landets forfatning. Den prøver derfor sager om alt fra abort til våbenlovgivning og selv præsidentens magtbeføjelser.

/ritzau/