Donald Trump tegnede et worst case-scenario for amerikanerne – dokument vurderer, at det kan blive dobbelt så slemt

Mens halvdelen af de amerikanske delstater forbereder sig på en snarlig gradvis genåbning, opjusterer både Trump-regeringen og et anerkendt universitet antallet af smittede og døde. Det forventede dødstal kan fordobles, lyder vurderingen.

Trump-regeringen understreger, at et dokument, der varsler langt flere coronadøde, ikke har været forbi præsidentens coronavirus-taskforce og ikke er godkendt af andre amerikanske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts/Ritzau Scanpix

USAs præsident, Donald Trump, har tidligere oplyst, at den snarlige genåbning af USA kan blive »meget, meget succesrig«, og at den amerikanske økonomi kan komme sig over det værste allerede i efteråret. Og fra præsidentens svigersøn Jared Kushner har det lydt, at den amerikanske regerings håndtering af coronakrisen allerede kan kaldes en succes.

Et internt regeringsdokument, som The New York Times har fået fat i, viser dog, at genåbningen kan sende det daglige dødstal i vejret. Inden maj er ovre, forventer amerikanske myndigheder således, at dødstallet vil stige til cirka 3.000 coronarelaterede døde dagligt.

Det viser en fremskrivningsmodel, baseret på et internt dokument, som Trump-regeringens nationale beredskabsstyrelse ifølge The New York Times har udarbejdet. Styrelsen anslår, at der i slutningen af maj hver dag vil komme cirka 200.000 nye coronasmittede til – og altså desværre også 3.000 døde.

Til sammenligning er der lige nu omtrent 25.000 nye smittede om dagen og 1.000 til 2.000 coronarelaterede dødsfald om dagen, skriver The Guardian.

Det Hvide Hus har ikke sat spørgsmålstegn ved dokumentets ægthed, men kalder det for et »internt CDC-dokument« og understreger, at dokumentet ikke har været forbi præsidentens coronavirus-taskforce eller har været godkendt af andre amerikanske myndigheder.

»Disse data afspejler ikke nogle af de tal, som vores coronavirus-taskforce har udfærdiget eller analyseret.«

Ikke desto mindre synes præsident Donald Trump og hans eksperter i smitsomme sygdomme på ny at have opjusteret det forventede samlede dødstal i USA. For to uger siden lød det, at man forventede, at i alt 60.000 amerikanere ville dø af coronavirus.

Dette tal har USA dog allerede lagt bag sig. I dag er der op mod 69.000, der har mistet livet i landet, oplyser Johns Hopkins University.

Søndag lød det fra Donald Trump, at det samlede dødstal i stedet kunne stige til 100.000. Deborah Birx, som er koordinator for regeringens coronavirus-taskforce, forklarede, at regeringen nu forventer mellem 100.000 og 240.000 coronarelaterede dødsfald.

Ifølge fremskrivningsmodeller fra University of Washington, som den amerikanske regering tidligere har lænet sig op ad, kan dødstallet stige til 134.000 døde inden 4. august. Sådan lød det mandag fra det anerkendte Institute for Health Metrics and Evaluation ved University of Washington.

Tidligere forventede universitetet 74.000 døde omkring 4. august, men på grund af den snarlige genåbning er tallet opjusteret til næsten det dobbelte.

De nye tal reflekterer »stigende mobilitet i de fleste amerikanske delstater, og at 31 delstater forventes at lempe på regler om social afstand inden 11. maj«, skriver universitetet ifølge The New York Times.

Det Hvide Hus har fremlagt en række retningslinjer, som delstaterne skal følge i den gradvise genåbning af økonomien. De indebærer blandt andet, at en delstat anbefales at have haft et faldende antal smittetilfælde i 14 dage, inden man altså begynder genåbningen – og i hver fase af genåbningen spiller social afstand fortsat en central rolle.

Ifølge kritikere af strategien er det dog svært at danne sig et indtryk af det reelle smittebillede i USA, så længe der ikke testes flere, end der gør nu. Lige nu tester de amerikanske myndigheder op mod 200.000 amerikanere om dagen, mens nogle eksperter mener, at der bør testes op mod fem millioner amerikanere om dagen.

Præsident Donald Trump hævdede på et nyligt pressemøde, at de amerikanske myndigheder meget snart kunne nå det mål.