Donald Trump om at sorte bliver dræbt af politiet: »Det bliver hvide personer også. Flere hvide personer i øvrigt«

USAs præsident, Donald Trump, hælder ny benzin på bålet for Black Lives Matter-demonstranter. I et interview siger han, at hvide mennesker i højere grad bliver dræbt af politiet end sorte mennesker.

Flere hvide mennesker bliver dræbt af politiet i USA end sorte mennesker, siger præsident Donald Trump. Men ifølge undersøgelser er sorte mennesker overrepræsenteret blandt dødstallene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix

I et interview tirsdag blev USAs præsident, Donald Trump, spurgt ind til drabet på afroamerikaneren George Floyd, der døde i politiets varetægt for to måneder siden.

»Lad os tale om George Floyd,« begyndte CBS News-reporter Catherine Herridge.

Donald Trump beskrev det angivelige drab som »frygteligt«, men et efterfølgende spørgsmål fik præsidenten op i det røde felt.

»Hvorfor bliver afroamerikanere stadig dræbt af politiet?« blev Trump spurgt.

»Og det bliver hvide personer også. Det bliver hvide personer også. Sikke et forfærdeligt spørgsmål at stille. Det bliver hvide personer også. Flere hvide personer i øvrigt. Flere hvide personer,« sagde han.

Reporterens spørgsmål faldt efter omtrent to måneders voldsomme protester i USA, som også har opildnet til demonstrationer i resten af verden, heriblandt i Danmark, hvor demonstrationerne er ført an af foreningen Black Lives Matter Denmark.

En større risiko

Spørgsmålet er naturligvis, om Donald Trump har ret. Flere undersøgelser viser, at det ikke er tilfældet. For at flere hvide mennesker skulle blive dræbt af politiet er ikke det samme, som at sorte mennesker ikke er overrepræsenteret i statistikkerne.

Ifølge en undersøgelse foretaget af The Guardian i 2015-2016, som registrerede alle de personer, der blev dræbt af politiet i USA, havde sorte mennesker mere end dobbelt så risiko for at blive dræbt af politiet end hvide mennesker.

I 2016 havde sorte mænd i alderen 15-34 år ifølge samme undersøgelse ni gange større risiko end andre amerikanere for at blive dræbt af ordensmagten.

En tilsvarende analyse fra The Washington Post i 2016 viste, at sandsynligheden for, at en afroamerikaner bliver skudt og dræbt af politiet er 2,5 gange højere end sandsynligheden for, at det sker for en hvid amerikaner.

En undersøgelse offentliggjort i American Journal of Public Health i 2018 nåede frem til, at det er 3,5 gange så sandsynligt, at en afroamerikaner bliver dræbt af politiet end en hvid amerikaner.