Dommen er klar: Storbritannien kan fortryde Brexit

Storbritannien kan aflyse Brexit uden at søge accept fra de øvrige EU-lande, har EU-Domstolen afgjort. Afgørelsen puster til drømmene blandt de briter, der drømmer om at blive i EU.

Tårnene ved EU-Domstolen i Luxembourg. Her er der mandag morgen afsagt en dom, der forklarer, at briterne kan fortryde Brexit, uden at spørge de andre 27 EU-lande om lov til at blive.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir

Briterne har ret til at fortryde Brexit, uden at andre EU-lande kan blande sig i beslutningen.

Sådan lød det klare budskab mandag i en dom fra EU-Domstolen i Luxembourg.

»Det står Storbritannien frit for unilateralt at ophæve meddelelsen om intentionen om at trække sig ud af EU,« fastslog EU-Domstolen i en pressemeddelelse.

Af dommen fremgik det også, at muligheden står åben, så længe en skilsmisseaftale mellem EU og det pågældende medlemsland ikke er trådt i kraft.

Domstolen var blevet bedt om at granske spørgsmålet af en række skotske politikere, der ønsker, at Storbritannien forbliver i EU.

Advokat Jo Maugham fra The Good Law Project, der har været med til at bringe sagen for domstolen, kaldte mandag dommen for »den vigtigste sag i moderne indenlandsk retshistorie«.

Dermed går dommen i en retning, som domstolen allerede indikerede i sidste uge. Her udsendte EU-Domstolen en meddelelse, hvori domstolens såkaldte generaladvokat vurderede, at Storbritannien har ret til at fortryde Brexit uden de resterende 27 EU-landes indblanding.

Dommen beskriver også en mulighed for en forlænget forhandlingsperiode på op til 18 måneder, hvis briterne før den officielle udtrædelsesdato 29. marts skulle give udtryk for over for EU, at man alligevel vil blive i unionen.

Sådan et scenarie ville dog kræve enstemmighed mellem EU og de 27 EU-lande at tillade. Det skulle i givet fald købe briterne tid til at få styr på de indre linjer og ville altså ikke handle forhandlinger om forholdene for Storbritanniens exit, som det har været tilfældet indtil nu.

Skæbnesvanger afstemning

Resultatet fra EU-Domstolen vil puste til ilden i det dybt splittede britiske samfund – især blandt de stærke kræfter, der drømmer om, at man kan nå at forhindre Brexit.

Tusindvis af timers forhandlinger mellem europæiske embedsmænd og politikere på højeste niveau kan med andre ord viskes ud, og briterne kan forblive i EU, såfremt de da var enige om, at dette er vejen frem.

Britiske politikere kan dog ikke blive enige om ret meget i øjeblikket, og dermed ser det ud til at være usandsynligt, at EU-positive briter kan bruge dommen til noget, hvilket blandt andre cheføkonom Fabian Zuleeg ved tænketanken European Policy Center, understregede i et tweet mandag.

Den dybe splittelse blev understreget mandag, da May foran parlamentet udskød en afstemning om den den skilsmisseaftale, hendes regering gennem mange måneder møjsommeligt har forhandlet på plads med EU og de resterende 27 stats- og regeringsledere.

Allerede søndag skrev Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, at han havde talt i telefon med May, og at det ville blive en »vigtig uge for Brexits skæbne«.

Donald Tusk er vært ved et topmøde torsdag og fredag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med sine europæiske kolleger i Bruxelles. Officielt skal de tale om blandt andet migration, krisen i Ukraine og et møde med Den Arabiske Liga i Egypten i februar. Den dagsorden risikerer nu at blive overskygget af Brexit nok en gang.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.

Artiklen er opdateret mandag eftermiddag, efter at afstemningen i det britiske parlament blev aflyst.