Diplomatisk balancegang hjælper Dronningen ud af Tyrkiet-klemme

Dronningens rejse til Tyrkiet er udsat på grund af præsident Erdoğans undtagelsestilstand. Udenrigsminister Kristian Jensen beklager og glæder sig til at afvikle besøget så hurtigt som muligt.

Dronningen aflyser sit statsbesøg i Tyrkiet. Beslutningen er sket i samråd med den tyrkiske regering, oplyser Udenrigsministeriet. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Herover: Undtagelsestilstanden i Tyrkiet kommer efter det blodige militærkupforsøg. (Foto: Adem Altan) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsministeriet og Kongehuset har udsat det forestående – og omstridte – statsbesøg i Tyrkiet. Det blev meldt ud i går eftermiddag efter nogle – ifølge Berlingskes oplysninger – heftige arbejdsdage med diverse diplomatiske knæbøjninger og konsultationer med de tyrkiske myndigheder, der skule have beværtet dronning Margrethe, udenrigsminister Kristian Jensen og en stribe danske virksomheder midt i oktober.

Begrundelsen for at udsætte besøget er den tre måneder lange undtagelsestilstand, som den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har indført i kølvandet på det fejlslagne kup i sidste måned, hvor dele af militæret forsøgte at stå op imod Erdoğans tiltagende autoritære og islamisk-orienterede styre.

Og dermed har udenrigsminister Kristian Jensen tydeligvis valgt en blød landing i striden om det omdiskuterede statsbesøg, som flere af Folketingets partier har været kritiske overfor, siden Berlingske tilbage i juni omtalte det for første gang.

Undtagelsestilstand lugter af noget ubehageligt, men midlertidigt. Og på den måde er den tre måneder lange undtagelsestilstand et belejligt påskud for den danske regering og hoffet til at udsætte et statsbesøg, der allerede inden undtagelsestilstanden var omstridt på grund af Erdoğans tiltagende udemokratiske metoder.

Selv Enhedslisten glæder sig over, at turen nu er udskudt med henvisning til undtagelsestilstanden.

»Det ville være helt absurd, hvis den danske regering i den nuværende situation, hvor Tyrkiets opposition og kritiske journalister fængsles, skulle hædre den tyrkiske præsident med et erhvervsfremstød med kongelig deltagelse,« som partiets udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen udtrykker det.

Det er endog lykkedes Udenrigsministeriet at få tyrkerne til nikke ja til udsættelsen, som ifølge Kristian Jensen er besluttet »i samråd med den tyrkiske regering.« Og ikke nok med det: Kristian Jensen har også formået at få Tyrkiets økonomiminister, Nihat Zeybekci, til at holde fast i sit besøg i Danmark trods udsættelsen af dronning Margrethes statsbesøg.

Den tyrkiske økonomiminister kommer til København torsdag sammen med en erhvervsdelegation, og som Kristian Jensen, der skal mødes med den tyrkiske gæst, understreger, så er der »i den aktuelle situation fortsat behov for en intensiv politisk og kommerciel dialog med Tyrkiet.«

Udenrigsministeren kalder i sin pressemeddelelse da også udsættelsen »beklagelig« og »ser frem til at finde nye datoer for besøget, når det er muligt,« og han afviser, at beslutningen er politisk begrundet.

»Det er altså ikke sådan, at vi ikke vil besøge lande, som vi er uenige med,« siger udenrigsministeren.

Ikke aflyst – blot udskudt

Med andre ord skal beslutningen om at udskyde statsbesøget hos præsident Erdogan ikke ses som en dansk nedkøling af forholdet til Tyrkiet. I meddelelsen fra udenrigsministeren står der ikke et ord om, hvad Erdoğan skal gøre – eller undlade at gøre – for at statsbesøget kan gennemføres på et senere tidspunkt. Eksempelvis at Erdogan råder bod på den udrensning af flere tusinde offentligt ansatte, som præsident Erdoğan har fyret eller på anden måde straffet efter det fejlslagne kup i sidste måned. Eller undlade at genindføre den dødsstraf som Erdogan har luftet, at han vil.

Tager man Udenrigsministeriets og Kongehusets beslutning på ordet, handler det bare om at vente til undtagelsestilstanden ophæves – hvilket den i øvrigt gør blot et par dage efter, at den nu udsatte tur skulle være afviklet

Kristian Jensen var ellers – ligesom andre af sine EU-kolleger – ude med riven umiddelbart efter Erdoğans udrensninger oven på kupforsøget.

»Jeg opfordrer klart Tyrkiet til at vælge en anden vej, hvor Tyrkiet med afsæt i kupforsøget styrker demokratiet, bygger bro mellem de demokratiske kræfter, ikke underminerer menneskerettighederne og fastholder orienteringen mod EU og EUs værdier,« fastslog den danske udenrigsminister, der sågar indkaldte den tyrkiske ambassadør til en diplomatisk ørefigen i Udenrigsministeriet.

Siden har Erdoğan tydeligt signaleret, at han blæser på Danmarks og de andre EU-landes kritik. Og ikke mindst nu, hvor han har røget en fredspibe med Ruslands præsident Putin og i slet skjulte vendinger truet med at opsige flygtningeaftalen med EU, er det i højere grad Erdoğan end hans kolleger i EU, der svinger taktstokken. Og derfor er det danske statsbesøg heller ikke aflyst, men blot udskudt.

Som Kristian Jensen siger:»Det er beklageligt, men vi ser frem til at finde nye datoer for besøget, når det er muligt.«