Det simple terrorangreb er den største trussel mod Danmark

Et terrorangreb lig det, der ramte Stockholm fredag, er også det mest sandsynlige fremgangsmåde til at ramme Danmark. Det er simpelt, succesfuldt, svært at forhindre og nemt at kopiere.

STOCKHOLM 2017-04-07 En kapad lastbil mejade på fredagen ner en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**. (Foto: 30142 Tomas Oneborg/SvD/TT/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: 30142 Tomas Oneborg/SvD/TT

Det har ramt Nice, Berlin, London og senest Stockholm. Det simple terrorangreb, udført med en bil eller lastbil.

Ifølge Center for Terroranalyse (CTA) udgør netop denne type terrorangreb, et angreb udført med lettilgængelige midler og kort planlægning, også den mest fremtrædende trussel mod Danmark. Det skrev de i deres trusselsvurdering fra februar. Terroreksperten Carsten Bagge Laustsen fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet forklarer, det kan hænge sammen med, at metoden er simpel, men samtidig har vist sig at være succesfuld.

»Det kræver ikke ret meget planlægning, men skaber stor frygt. Det er både effektivt og simpelt, og man behøver ikke have viden om, hvordan man eksempelvis fremstiller en bombe. Samtidig har Islamisk Stat opfordret til angreb med lastbiler,« siger Carsten Bagge Laustsen, der fortæller, at det er svært at gardere sig imod denne slags angreb.

Samtidig understreger han dog også, at mere velkoordinerede angreb, som det i Bruxelles sidste år eller Paris i december 2015, stadig er en del af trusselsbilledet. Det er nemlig ikke, fordi de er blevet færre, der er bare kommet flere af de andre mere simple former for terrorangreb.

Ifølge CTA, der er en del af Politiets Efterretningstjeneste, var der i perioden 2011-2014 ét fejlslagent, forpurret eller vellykket terrorangreb mod vestlige mål om måneden. Men i 2016 var tallet femdoblet, og tendensen ser ikke ud til at være aftagende. Alene indenfor de seneste tre uger, har London, Skt. Petersborg og Stockholm været under angreb.

»Man kan måske godt umiddelbart tænke, om det mon er en del af en offensiv. Men det er det ikke nødvendigvis. Der kan lige så vel være tale om en slags ’smitteeffekt’, hvor man har set, at det er lykkedes med de her angreb, og man så er blevet inspireret,« siger Carsten Bagge Laustsen, inden han tilføjer, at selv gerningsmænd der tilsyneladende handler på egen hånd – såkaldte ensomme ulve - som regel har en tilknytning af en slags til en terrororganisation så som Islamisk Stat.

»Indtil for et par år siden snakkede man meget om ensomme ulve. Men nyere forskning viser, at de ikke er helt så ensomme. Radikalisering sker jo ikke af sig selv. Så ofte har de enten en kontakt til nogle – for eksempel via nettet - eller også kan det være, hvad man kunne kalde ’fjernstyret terrorisme’, hvor man bliver hjulpet af en terrororganisation til at planlægge og udføre sit angreb,« fortæller Carsten Bagge Laustsen.

Han forklarer videre, at selv hvis der ikke er noget støttenetværk rundt om gerningsmanden, så vil der ofte være en ideologisk ramme eller en sympati med en eller flere terrorgrupper bag angrebet. Samtidig gør han dog opmærksom på, at grupper så som IS ofte vil være interesseret i at tage æren for et angreb uanset om de har spillet en rolle i det eller ej. Det kan nemlig være med til at styrke deres position og højde moralen blandt krigerne, der er draget til Syrien for at kæmpe for kalifatet. En logik, CTA også har beskrevet i deres trusselsvurdering fra februar.

»CTA vurderer, at terrortruslen mod Danmark overvejende kommer fra personer med sympati for militant islamisme. Den militære indsats mod IS i Syrien og Irak har reduceret gruppens kampkraft og kontrol over territorium. Det har betydet, at IS har givet øget prioritet til at ramme vestlige mål,« skrev Center for Terroranalyse og fremhæver netop Islamisk Stat og gruppens sympatisører som de største trusler mod Danmark.

I rapporten opgør CTA desuden den samlede trusselsvurdering til at være »alvorlig«, hvilket er det næsthøjeste trusselsniveau på skalaen. Til trods for, at både London og Stockholm er blevet ramt af terrorangreb, siden denne trusselsvurdering kom ud i februar, fastholder Politiets Efterretningstjeneste trusselsniveauet. Det oplyste de fredag aften.