Det gik lige så godt i italiensk succesregion: Men så var én mand »uansvarlig og uforsigtig«

Manden kom syg hjem fra udlandet. Så tog han på arbejde, til fest og til begravelse. Og nu er en italiensk guvernør rasende.

Venetos guvernør, Luca Zaia, fra det højreorienterede Lega-parti har fået ros for sin håndtering af coronaudbruddet. Arkivfoto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Venetos guvernør er virkelig sur.

Den norditalienske region har klaret sig langt bedre gennem coronakrisen end naboregionerne. Men nu kan én superspreder have spoleret succesen.

Manden var på forretningsrejse i Serbien og kom hjem til Veneto 25. juni. Han følte sig syg, men tog på arbejde, satte sig i møder, gik til en fest og deltog endda i en begravelse, skriver den norske avis Aftenposten.

Tre dage senere gik han til lægen og blev testet positiv for covid-19. Han insisterede dog på at vende hjem til sin familie. 1. juli blev han mere syg, og i dag ligger han angiveligt på en lokal intensivafdeling. Og det er hans skyld, at smitten nu spreder sig i Veneto, siger guvernøren Luca Zaia. Den smittede mand har opført sig »uansvarligt og uforsigtigt«.

»Vi er gået fra lav risiko til høj risiko. Jeg ved ikke, hvem vi skal sige tillykke til,« sagde Luca Zaia i en sarkastisk tone på et pressemøde mandag.

Fem personer, som manden var i kontakt med, er nu testet positive, skriver The Brussels Times. 89 personer i byerne Vicenza og Verona er blevet bedt om at gå i karantæne.

I alt har 2.023 personer mistet livet med covid-19 i Veneto-regionen. Det er mange, men langt færre målt pr. indbygger end i naboregionerne: Lombardiet, Emilia-Romagna og Trentino-Sydtyrol.

Flere personer i Venetos næststørste by, Verona, er nu blevet sendt i karantæne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ciro Fusco/EPA/Ritzau Scanpix.

Veneto vil nu træde et skridt tilbage i genåbningen. Regionen vil lukke grænserne til flere Balkan-lande, give bøder og straf til personer, som bryder karantænereglerne, og tvangsindlægge personer, som udviser alvorlige symptomer.

Veneto er blevet hyldet som en italiensk succeshistorie. Da de første tilfælde blev opdaget i februar, lukkede regionen straks flere byer fuldstændigt ned. Massevis af indbyggere blev omgående testet, selv om de ikke havde symptomer, og færrest muligt blev indlagt på hospitalerne for at undgå smittespredning blandt de mest sårbare borgere.

Smittespredning på Balkan

Både Østrig og Grækenland har de seneste dage lukket grænserne til Serbien, hvor smittespredningen i disse uger stiger markant. Østrig har også lukket grænserne til Bosnien, Nordmakedonien, Albanien og Montenegro.

Også i Kroatien bliver der i disse dage registreret flere tilfælde end på noget andet tidspunkt under coronapandemien.