Derfor får Greta Thunberg nok ikke Nobels fredspris

Fredag uddeles Nobels fredspris i Oslo. Greta Thunberg er favorit i mange bookmakeres øjne. Norsk ekspert finder det »usandsynligt«, at Thunberg løber med prisen.

Greta Thunberg er storfavorit til at løbe med Nobels fredspris fredag. Norsk ekspert finder det dog »usandsynligt«, at hun tager prisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Urquhart/AP/Ritzau Scanpix

Selv om man kun er 16 år, kan man godt være storfavorit til at modtage Nobels fredspris. Det er det svenske klimafænomen Greta Thunberg et levende bevis på.

Bookmakere har hende som favorit til at løbe med vel nok verdens mest prestigefulde pris, når vinderen annonceres fredag klokken 11 i Oslo.

Henrik Urdal er direktør i det norske Institut for Fredsforskning i Oslo og ekspert i fredsprisen, men han er ikke enig med bookmakerne.

»Jeg tror ikke, at Greta Thunberg får prisen. I hvert fald ikke som enkeltperson,« siger han.

Grunden til, at Greta Thunberg ikke er et sikkert kort, er ifølge Henrik Urdal, at der ikke er videnskabelig konsensus om, at klimaændringer faktisk er årsag til at skabe konflikt.

»Det er vigtigt, at vi ved, hvad der skaber konflikt, sådan at vi kan forebygge konflikt. Samtidig er det vigtigt, at vi ikke undergraver FNs klimapanel ved at hævde ting, der ikke er videnskabeligt belæg for, nemlig at klimaforandringer er kilde til konflikt,« siger han.

»Det, vi har været optaget af, er, at det er uklart, hvordan komiteen i så fald vil koble hendes virke i klimakampen til det, som er Nobels testamente,« siger han.

Henrik Urdal peger på kravene til nobelprisen som en væsentlig faktor. Kravene er, at man skal arbejde på at forbrødre nationer, afskaffe eller reducere stående hære samt afholde og fremme fredskongresser.

»Det, hun har gjort, er fantastisk imponerende, og jeg mener, at klimasagen er den største udfordring, som vi står over for. Men jeg er også optaget af, at vi skal have et fokus på, hvilke årsager der driver konflikter, og så må vi have en videnskabelig basis for det. Hvis vi bliver for politiske, betyder det, at det er vanskeligt at skelne mellem de tiltag, som er vigtige for konfliktforebyggelse. Klimasagen er vigtig af mange forskellige årsager, men ikke først og fremmest med tanke på et sikkerhedsspørgsmål,« siger Henrik Urdal.

Han vil dog ikke udelukke, at der er en chance for unge Thunberg. Men han peger på, at hvis hun har en chance, så vil det være som en del af en fællespris.

»Jeg tror, det er usandsynligt, at hun får den som eneste prismodtager. Oftest deles prisen mellem flere kandidater, så man kan tænke sig, at hun får den, hvis man deler den. Vi ser ungdomsaktivisme som det store tema i år, og det er ikke bare Greta Thunbergs fortjeneste, men det er klart, at hun har bidraget til at fokusere på det gennem sit virke. Men det er klart, at hun kan være en del af en fællespris med ungdomsaktivisme som overordnet tema,« siger Henrik Urdal.

Prisen er tidligere tildelt klimaaktivisme. Eksempelvis modtog Al Gore og FNs klimapanel prisen i 2007.

»Det, som komiteen sagde i 2007, var, at klimaændringer kommer til at føre til mere konflikt. De så det altså som konfliktforebyggende dengang. Men jeg mener ikke, at der er videnskabeligt belæg for, at klimaforandringer er konfliktskabende,« siger Henrik Urdal.