Debatten raser i Norge: Tusindvis vil fjerne statuer af Churchill og Holberg

I flere lande er statuer fra kolonitiden og af personer, der beskyldes for racisme, blevet revet ned eller vandaliseret af demonstranter. Debatten om statuerne er blusset op, efter at George Floyd mistede livet i forbindelse med en anholdelse i USA. I Norge er der oprettet en underskriftsindsamling, som kræver, at visse statuer bliver fjernet.

På billedet her er en person ved at fjerne graffiti fra en statue af Winston Churchill i Prag. I flere lande er lignende statuer blevet fjernet eller overhældt med maling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix

Flere tusinde personer i Norge har underskrevet et krav om at rive en statue ned af den tidligere britiske premierminister Winston Churchill. Det skriver norske TV 2.

Også en statue af den dansk-norske forfatter Ludvig Holberg kræves revet ned. Begge statuer står i Oslo, og de kritiseres for at forherlige historiske personer, der har undertrykt sorte mennesker.

Kravet kommer i kølvandet på 46-årige George Floyds død i USA. George Floyd døde under en anholdelse, hvor en hvid betjent, Derek Chauvin, sad med sit knæ på George Floyds hals i knap ni minutter, hvorefter George Floyd blev kvalt og erklæret død på Hennepin County Medical Center i Minneapolis.

Dødsfaldet har givet anledning til demonstrationer mod racisme i hele verden. Og i forbindelse med flere af demonstrationerne har statuer fra fortiden vækket stærke følelser og en heftig debat, om hvad der skal stå i det offentlige rum.

I flere lande har demonstranter vandaliseret og revet statuer ned af tidligere slavehandlere, konger og også af Winston Churchill, som er blevet beskyldt for at være racist. Nu mener flere, at lignende statuer i Norge skal fjernes.

Herhjemme mener flere eksperter, at statuer, der hylder problematiske dele af den danske fortid, bør forsynes med en forklarende tekst.

Initiativtageren bag underskriftsindsamlingen skriver, at det er »uhørt«, at statuerne skal have en plads i de norske gader, fordi Winston Churchill, ifølge personen bag, var en »racist, der mente, at den hvide race var overlegen«, mens Ludvig Holberg »investerede i slavehandel«.

I skrivende stund har 4.400 personer deltaget i underskriftsindsamlingen.