Danmark og Østrig har ikke fundet et land til et udrejsecenter for afviste asylansøgere

Efter flere måneders tæt samarbejde præsenterede de to lande torsdag et forslag til en ny fælles asylpolitik i EU. Forinden var det helt store spørgsmål, om de var lykkedes med at finde et land uden for EU, der var villig til at huse et såkaldt udrejsecenter.

Inger Støjberg præsenterer sammen med kollega Herbert Kickl i dag sine visioner for fremtidens asylpoliytik. Det foregår i Wien. Fotografiet er fra arkivet. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods flere måneders arbejde er det endnu ikke lykkedes Danmark og Østrig at finde et land uden for EU, der vil huse EUs afviste asylansøgere.

Det stod klart torsdag, efter at integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) sammen med sin østrigske kollega, indenrigsminister Herbert Kickl (FPÖ), præsenterede sine visioner for et »fremtidssikret asylsystem« - en plan i syv punkter ved en konferrence i Wien.

Tanken om at placere udrejsecentre for afviste asylansøgere uden for EU har ellers været præsenteret adskillige gange af både integrationsminister Inger Støjberg (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som en klar ambition.

Man arbejder fortsat intenst på det at få den del af planen til at gå op, understreger ministeren til Berlingske.

»Generelt kan man sige, at hjemsendelser er meget centrale, når det handler om at styre migration til Europa. Der er ikke meget ved at sætte sit liv på spil på vej over Middelhavet, og for nogens vedkommende på vej gennem Sahara, og desuden bruge alle sine penge, for så meget hurtigt at blive sendt tilbage igen,« siger hun.

Forhandlingerne er svære, fordi udrejsecentrene kræver svar på komplicerede både juridiske, økonomiske og praktiske spørgsmål, lyder det.

Hvor mange lande har I spurgt? Hvem har sagt nej?

»Jeg vil ikke komme ind på, hverken hvilke lande vi har snakket med, eller hvordan forhandlingerne er foregået.«

Hvorfor skulle et land have interesse i at huse asylansøgere, der er afvist i EU?

»Der kan være flere interesser. Men hvis jeg sagde det, ville jeg allerede komme ind på emner, som jeg ikke vil sige noget om. Forhandlinger som de her foregår helt lukket,« siger Støjberg.

Foruden håbet om hjemrejsecentre i fremtiden vil den dansk-østrigske plan prøve at gøre det mere attraktivt for både flygtninge og migranter at blive i deres »nærområder« og de lande, de rejser igennem på vejen til Europa.

Håbet er blandt andet ifølge regeringen, at det vil få færre migranter til at tage den farlige rejse over Middelhavet for så »at asylshopppe rundt i Europa,« som der står.

Hovedpine i EU-samarbejdet

Støjberg oplyste i august, at der foregik drøftelser med »en større gruppe ligesindede europæiske lande« om indretningen af et nyt asylsystem i Europa.

Imidlertid var det udelukkende et dansk-østrigsk forslag, der blev præsenteret onsdag, og EU-Kommissionen ønskede ikke at kommentere ideerne i forslaget, lød det i en mail til Berlingske.

Migration og flygtninge har været den helt store hovedpine i EU-samarbejdet siden migrationskrisen, hvor EUs ydre grænser brød sammen, og asylansøgere vandrede op gennem Europa og blandt andet ind på danske motorveje.

Gang på gang er landene strandet i bitre diskussioner om, hvordan man for eksempel kunne fordele flygtninge solidarisk mellem landene ved hjælp af kvoter. Forslag, der især skulle aflaste Middelhavslandene.

Efter en sommer, hvor landene ved Middelhavet har skændtes om, hvem der skulle tage imod NGO-skibe med især migranter, der var samlet op til havs, lod der dog til at være enighed om ét forslag.

Tanken lyder, at de mennesker, der bliver samlet op af både skal have behandlet deres sager på såkaldte regionale landingsplatforme, sandsynligvis i Afrika. Her kunne man så fra start skelne mellem flygtninge og de økonomiske migranter, der ikke efter konventionerne har ret til beskyttelse i et EU-land.

Men der er mildt sagt ubesvarede spørgsmål i den plan. Helt centralt igen: Hvilket eller hvilke lande vil huse centrene?

Som giftigt affald

Det var i sin grundlovsdagstale i sommer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) løftede sløret for, at der siden 2017 har været forhandlinger med Østrig om en ny fælles asylpolitik.

»Vi taler helt konkret om projekter, der kan løbe et nyt europæisk asylsystem i gang. Hvor omdrejningspunktet kunne være fælles modtage- eller udsendelsescentre i Europa,« sagde Løkke.

Det var et pilotprojekt, understregede Løkke. Det store spørgsmål var allerede dengang, hvor det skulle ligge.

»I et land, som ikke er på migranternes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinationer,« sagde statsministeren.

Der har været spekulationer om, hvorvidt et center kunne ligge på Balkan. Men det har i hvert fald Albaniens premierminister, Edi Rama, på det mest bestemte afvist tilbage i juni.

»Vi vil aldrig acceptere sådanne EU-flygtningelejre,« sagde han til den tyske avis Bild.

Ifølge ham ville sådanne lejre svare til at »aflæsse desperate mennesker et sted som giftigt affald, ingen vil have,« fortsatte han.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.