Dagens overblik: Nok er nok. Nu vil Danmark straffe stormagten Kina

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

I sidste uge indførte Kina pr. dekret en ny, vidtrækkende sikkerhedslov i Hongkong. Det udløste protester i byen, hvor aktivister frygter masseanholdelser, begrænsninger af ytringsfriheden og udlevering af borgere til Fastlandskina. Når EUs udenrigsministre mødes på mandag, vil Danmark sammen med de øvrige EU-lande diskutere en række tiltag mod Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en rask overflyvning af denne lørdags vigtigste nyheder.

Vi skal omkring en meget omtalt dom, der har skabt røre om grænsen mellem voldtægt og sex, og så er der nye oplysninger i sagen om salget af statens vaccineproduktion til en saudiarabisk investor.

Vi skal også tage bestik af det diplomatiske stormvejr, der er ved at rejse sig imod Kina. For nu melder den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) Danmark ind i striden om Hongkong.

Men først dagens coronatal, og det er dyster læsning. For mens de danske tal er stabile, så sætter virussens globale spredning nye rekorder.

Bekræftede smittede i Danmark: 12.946 (+30)
Antal, der har overstået smitten: 12.077 (+32)
Bekræftede døde i Danmark: 609 (0)
Antal døde på verdensplan: 559.622 (+3.411)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 12.466.337 (+129.262)

Du kan se flere coronatal her.

Det er især det sidste af tallene, du skal bide mærke i. For ændringen er dramatisk. Fredag registrerede WHO den største stigning i antallet af smittetilfælde, siden pandemien tog sin begyndelse i det spæde forår.

Her blev 228.102 mennesker registreret smittet på et døgn. Det er et godt stykke over den bare en uge gamle rekord på 212.000 tilfælde.

Og hvor er de mange nye smittede så? Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er det især USA, Brasilien, Indien og Sydafrika, der har bidraget til den negative rekord.

Og det bringer os til dagens første nedslag i nyhedsstrømmen.

I alt er en fjerdedel af hele verdens registrerede coronatilfælde fundet i USA, hvor der også fortsat er modstand mod for eksempel mundbind flere steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cheney Orr/AP/Ritzau Scanpix.

Smittetallet stiger i USA, så hvorfor gør dødstallet ikke?

Vi begynder i Berlingske, der sætter fokus på de hastigt voksende smittetal i netop USA. Og det er voksende. Delstater som Florida og Arizona registrerer lige nu flere smittede pr. indbygger end noget land i verden.

Og så burde dødstallet vel også stige? Men her opstår mysteriet, for det gør det ikke. I hvert fald ikke endnu.

Det daglige dødstal i USA er for tiden knap fire gange lavere, end da det toppede midt i april. Der har været stigninger i dødstallet de tre seneste dage, men overordnet har det stået stille de seneste tre uger.

Det er der flere årsager til. En af dem – som Donald Trump ofte fremhæver – er, at USA i dag tester langt flere end tidligere. Det betyder, at der opdages flere tilfælde med milde eller ingen symptomer, og de dør sjældent af sygdommen.

Men den effekt opklarer ikke hele sagen. For mens antallet af test er steget 50 procent, så er antallet af daglige smittetilfælde næsten tredoblet siden begyndelsen af juni.

Eksperter ser to forklaringer: en dyster og en lidt mere håbefuld.

Den dystre handler om det amerikanske bureaukrati. Der kan nemlig gå flere døgn, før et dødsfald registreres. Og der kan gå endnu flere dage, før tal fra lokale myndigheder finder vej til de nationale opgørelser. Det betyder, at vi går ind i en uge, hvor dødstallet meget vel kan begynde at stige brat.

Den anden forklaring er, at gennemsnitsalderen for de smittede i dag er væsentligt lavere. I Florida er gennemsnitsalderen for de smittede faldet fra 65 år i marts til 35 år i juni. I Arizona er halvdelen af dem, der testes positive for tiden, mellem 20 og 44 år. I Texas er halvdelen under 50.

Hvilken faktor, der vejer tungest, vil vise sig i de kommende dage og uger.

Du kan læse hele historien her.

Et saudiskejet selskab købte vaccineproduktionen fra Statens Serums Institut, da den blev sat til salg i 2016. Offentligheden fik ikke indsigt i en rapport, der tidligere var blevet udarbejdet om det mulige salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/AFP/Ritzau Scanpix.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Udvalg bad forgæves om kritisk rapport om salg til »shariasheik«

Vi iler videre til Ekstra Bladet, der har nye oplysninger om det omstridte frasalg af en afgørende funktion hos Statens Serum Institut. I 2017 blev instituttets afdeling for vaccineproduktion nemlig solgt. Køberen var det saudiarabiske firma Aljomaih Group, og prisen var 15 millioner kroner.

Men allerede i 2011 udarbejdede myndighederne en analyse, der pegede på de negative konsekvenser ved et frasalg, hvis en epidemi skulle ramme Danmark. Rapporten blev dog ikke offentligt kendt, og den blev heller ikke udleveret til medlemmer af Sundhedsudvalget.

To medlemmer af udvalget bad ellers om indsigt i rapporten i 2017 og 2018, skriver avisen. En af politikerne er SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

»Det er totalt uacceptabelt, at vi ikke fik det materiale. Det ville have givet os mulighed for at få en saglig debat om forsyningssikkerhed. Vi sagde jo netop dengang: Hvad gør vi, hvis en epidemi kommer?,« siger hun til Ekstra Bladet.

I april sagde statsminister Mette Frederiksen (S) at produktion af vaccine og værnemidler nu defineres som »kritisk infrastruktur«.

Østre Landsret fandt det ikke bevist, at en 32-årig tidligere idrætslærers seksuelle forhold til en 13-årig pige var sket med vold og tvang, da man var i tvivl om, hvor stor troværdighed, man kunne tillægge pigens anden og tredje videoafhøring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Er det voldtægt, når en voksen har sex med en 13-årig?

Vi går videre til Jyllands-Posten og efterdønningerne af en meget omstridt dom fra Østre Landsret.

En forhenværende idrætslærer var tidligere blev kendt skyldig i voldtægt af en 13-årig pige. Men torsdag blev dommen reduceret til to års fængsel, fordi landsretten ikke fandt det bevist, at det seksuelle forhold var sket med vold og tvang.

Ifølge tiltalen tog den 32-årige mand blandt andet den dengang 13-årige pige med ud i en skov, hvor hun fik håndjern på hænderne og et halsbånd om halsen, hvorefter hun skulle være blevet voldtaget.

Fredag eftermiddag offentliggjorde retten en række detaljer om dommen i en såkaldt skyldskendelse. Den viser ifølge DR Nyheder, at der var uenighed i landsretten om, hvor stor troværdighed, man kunne tillægge pigens anden og tredje videoafhøring. Retten mente også, at chatbeskeder til pigens veninder ikke underbygger »den tvangsmæssige karakter, som hun har forklaret om under videoafhøringerne«.

Sagen har fået flere politikere til at reagere. Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, ønsker, at Straffelovsrådet skal tage stilling til, om der altid skal være tale om voldtægt, når en voksen har sex med et barn.

Ifølge loven er der i dag tale om voldtægt, hvis en voksen har sex med et barn under 12 år. Men hvis barnet er for eksempel 13 år, så kan der være tale om ulovligt »samleje« og ikke nødvendigvis voldtægt.

»Vi skal passe på med at lave lovgivning ud fra enkeltsager, men jeg synes ikke, det giver mening, når der står i straffeloven, at man kan have samleje med et barn. Vi skal beskytte børn mod overgreb,« siger Rosa Lund.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, vil gerne drøfte, »om lovgivningen fungerer hensigtsmæssigt i denne hjerteskærende sag«, siger han til Jyllands-Posten.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bakker op om fælles EU-initiativer rettet mod Kina efter begivenhederne i Hongkong. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Jeppe Kofod vil trække en streg i sandet

Vi slutter af hos Politiken, der kan fortælle om advarende toner fra den kinesiske ambassade i København efter voksende kritik af landets fremfærd i Hongkong.

Sagen tog sin begyndelse, da Kina i sidste uge pr. dekret indførte en ny, vidtrækkende sikkerhedslov i Hongkong. Det udløste protester i byen, hvor aktivister frygter masseanholdelser, begrænsninger af ytringsfriheden og udlevering af borgere til Fastlandskina.

På mandag mødes EUs udenrigsministre, og Tyskland og Frankrig har foreslået en række tiltag rettet mod Kina. De vil blandt andet forbyde eksport til Hongkong af politiudstyr som gummikugler og tåregas. De foreslår desuden at tilbyde demokratiforkæmpere fra Hongkong mulighed for længerevarende tilflugtsophold.

Danmark ønsker også at trække en streg i sandet, signalerer udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han vil dog ikke løfte sløret for konkrete detaljer.

»Jeg bakker fuldt op om, at vi i EU går i gang med at se på, hvilke konkrete tiltag udviklingen nødvendiggør. Det er samtidig vigtigt, at vi så vidt muligt står sammen om det, vi gør. Fra dansk side vil vi se nøje på de muligheder, der måtte komme på bordet,« siger udenrigsministeren til avisen.

Den kinesiske ambassade i København gør klart, at man ikke vil se med milde øjne på dansk støtte til forslag, der går mod Kinas interesser.

»Ethvert forsøg på at underminere Kinas suverænitet, sikkerhed og udviklingsinteressser er dømt til at fejle,« skriver ambassaden i et skriftligt svar til avisen.

Det sker der i dag

Forhåbentligt ikke alt for meget. Det er industriferie, og det er weekend. Tak fordi du læste med.