Da tyrkerne endelig kom ind på konsulatet, var der gjort hovedrent og bevismaterialet malet over

De tyrkiske myndigheder ledte tirsdag efter giftige materialer i den saudiske konsulatbolig. En unavngiven tyrkisk embedsmand fortæller, at der er fundet beviser på, at den saudiske journalist Jamal Khashoggi er blevet slået ihjel på konsulatet. Imens var den amerikanske udenrigsminister i Saudi-Arabien for at søge svar.

De saudiarabiske myndigheder har ikke gjort efterforskningsarbejdet på landets konsulat i Istanbul nemt for tyrkerne.

Kort før efterforskerne efter to ugers ventetid mandag fik adgang til bygningen, blev et rengøringshold sendt ind for at gøre rent.

Og tirsdag har Tyrkiets præsident, Recep Tayip Erdogan, ifølge Reuters fortalt, at man også har fundet bevismateriale, som var »malet over«. Han fortalte desuden, at tirsdagens planlagte efterforskning i generalkonsulens bolig blandt andet vil centrere sig om noget »giftigt materiale«.

Alligevel er det ifølge en unavngiven tyrkisk embedsmand lykkedes at sikre beviser på, at Jamal Khashoggi faktisk endte sine dage på det saudiske konsulat. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den saudiarabiske systemkritiske journalist Jamal Khashoggi gik for to uger siden ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul for at fremskaffe nogle skilsmissepapirer og er aldrig set komme ud igen.

De tyrkiske myndigheder har siden – drypvis og gennem unavngivne kilder – lækket teorier om, at journalisten er blevet tortureret, myrdet og parteret på det saudiarabiske konsulat. De har også frigivet navnene på, hvad de kalder et 15-mand stort saudisk likvideringshold, der ankom til og rejste fra Istanbul samme dag, som journalisten forsvandt. De tyrkiske myndigheder har også indikeret, at mordet skulle være blevet bestilt af den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman.

Saudi-Arabien har kategorisk benægtet at kende noget til Jamal Khashoggis forsvinden. Kongedømmet har tværtimod hævdet, at Khashoggi forlod konsulatet kort efter sin aftale som en fri mand. De 15 agenter har de saudiske medier konsekvent omtalt som »sagesløse turister«, som blev ofre for en konspiration.

Teorien om de egenrådige mordere

Mandag aften kunne New York Times og CNN højest overraskende berette, at Saudi-Arabien arbejder på en intern rapport, der vil beskrive, at journalisten Jamal Khashoggi døde under en afhøring foretaget af Saudi-Arabien. Oplysningerne kommer fra to unavngivne kilder og er ikke bekræftede.

Der skulle angiveligt være tale om en afhøring, der »gik galt«, foretaget af en af kronprins Mohammed bin Salmans venner – som altså ikke havde autoritet til rent faktisk at myrde systemkritikeren.

Tidligere mandag talte den amerikanske præsident, Donald Trump, i telefon med den saudiarabiske konge, Salman bin Abdulaziz bin Saud, som ifølge Trump benægtede al kendskab til, hvad der var sket med journalisten. Det var »en flad afvisning,« sagde Trump.

Efter opkaldet forklarede Trump over for journalisterne, at det måske var »egenrådige mordere«, som stod bag Kashoggis forsvinden – den samme teori, som den »interne rapport« altså formodentlig vil nå frem til. Intet er dog endnu blevet bekræftet officielt fra Saudi-Arabien, og der er heller ikke blevet fremlagt nogen rapport.

Få timer efter Donald Trumps telefonopkald rejste den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, til Saudi-Arabien for at mødes med kong Salman bin Abdulaziz bin Saud og diskutere sagen.

Pres på Saudi-Arabien

Ifølge Al-Jazeera takkede Mike Pompeo kongen for Saudi-Arabiens samarbejde, der kan sikre en »grundig og gennemsigtig« efterforskning. Mødet varede omtrent 35 minutter, men der kom ingen nye svar på, hvad Saudi-Arabiens officielle forklaring på journalistens forsvinden er.

Tyrkiets udenrigsministerium oplyser, at de heller ingen »tilståelse« eller »informationer« har fået fra Saudi-Arabien. Ifølge nyhedsbureauet AFP vil Pompeo onsdag holde møder i Tyrkiet, og den tyrkiske udenrigsminister håber, at hans amerikanske kollega vil have nye informationer med.

Imens stiger både det politiske og økonomiske pres på det olierige kongedømme.

En række store internationale virksomheder har trukket deres deltagelse fra landets højtprofilerede investorkonference kendt som »Ørkenens Davos«, som løber af stablen i næste uge. Det samme har stort set alle store internationale medier.

Frankrig, Tyskland og England har i en fælles udtalelse udtrykt »stor bekymring«, og forlanger at der kommer klare svar, og at de ansvarlige for journalistens forsvinden bliver straffet.

Det samme har en række republikanske senatorer, herunder Lindsay Graham, der mener, at amerikanerne bør reagere med massive sanktioner, og at kronprins Mohammed bin Salman bør træde tilbage.

»Manden er giftig. Jeg har beredvilligt forsvaret Saudi-Arabien gang på gang, fordi de er en god allieret. Nu føler jeg mig brugt og misbrugt,« siger han til Fox News.