Corbyn: Brexitkrise kan kun løses med et nyvalg

Krise om brexit må løses, så økonomi og demokrati er intakt, siger Jeremy Corbyn i tale på Labours landsmøde.

Labours leder, Jeremy Corbyn, kræver på Labours landsmøde i Brighton, at premierminister Boris Johnson bør træde tilbage øjeblikkeligt. Peter Nicholls/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brexit-krisen »kan kun løses med et parlamentsvalg«, siger Labours leder, Jeremy Corbyn, i hovedtalen til sit partis landsmøde i Brighton.

Hans tale er fremskyndet fra onsdag til tirsdag, efter den konservative premierminister, Boris Johnson, tidligere tirsdag fik erklæret sin suspendering af parlamentet for ulovlig af den britiske højesteret.

Vi må løse brexit-krisen på en måde, som hverken skader vores økonomi eller vort demokrati, siger han til stort bifald fra de delegerede.

Corbyn kræver, at Johnson træder tilbage.

»I morgen vil parlamentet vende tilbage. Regeringen vil blive holdt ansvarlig for, hvad den har gjort. Boris Johnson er blevet dømt for at vildlede landet. Denne ikke-valgte premierminister bør nu træde tilbage,« siger Corbyn til ny jubel fra forsamlingen.

»Det vil gøre ham til den britiske premierminister i historien, der har siddet kortest, og med fuld ret.«

Ifølge Corbyn tilhører Johnson en privilegeret klasse, der anser retten til at lede for at være noget, de er født med, og at »regler, de opstiller for andre, ikke har noget med dem at gøre«.

Men Corbyn lader forstå, at han ikke ønsker, at der udskrives valg, før truslen om en hovedkuls udtræden af EU er oversået.

Den officielle dato for britisk udtræden af EU er 31. oktober. Men et flertal i det britiske parlament, hvor Labour indgår, har vedtaget en lov om brexit, inden Johnson tidligere på måneden suspenderede parlamentet i fem uger.

Loven fastslår, at hvis der ikke findes en aftale mellem EU og Storbritannien senest 19. oktober, så skal regeringen anmode EU om at få udsat brexit til en senere dato.

Det skal give mere tid til at forhandle en aftale færdig med EU.

/ritzau/