Cataloniens fremtid splitter både familier og venskaber

Diskussioner om uafhængighed fylder meget i catalanernes hverdag, og det skaber kløfter mellem venner, kolleger og familier.

BMSOLO - slagter Anna Perez i slagterbutikken Corminas Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Fredag stemte det catalanske parlament for at erklære regionen uafhængig af Spanien, og den spanske regering valgte derfor at afskedige det catalanske ditto.

Og det er på alles læber i Barcelona – for selv om catalanerne festede og fejrede deres uafhængighed, er det stadigvæk et spørgsmål, der skiller venner og familier ad.

»Situationen er blevet så tilspidset, at man bliver tvunget til at tage stilling til, hvorvidt man er for eller imod uafhængighed. Og det skaber splid, at man skal vælge side,« siger Laura Simón, som sammen med sin mand er faldet i snak med Youssef El Shafei, der er indehaver af en ægyptisk antikvikvitetshandel i det centrale Barcelona.

»Vi har brug for et marked, hvor vi kan sælge og købe varer toldfrit, hvis vi vil bevare vores velstand her i Catalonien. Vi har ikke brug for at være en republik, vi er stærkere, når vi er sammen. Men vi står i den her situation, fordi Spanien ikke har lyttet til Catalonien,« siger Youssef El Shafei.

Uafhængig eller ej?

De er enige om, at diskussionerne om uaf­hængighed fylder for meget i deres hverdag.

»Selv min mand og jeg er uenige i spørgsmålet om uafhængighed,« siger Laura Simón og nikker i retningen af manden, der trækker på skulderen.

»Men vi går i dialog og snakker om tingene, det hjælper ikke noget at begynde at råbe. Det gælder både for min mand og jeg, men også for politikerne i Spanien. Det er dialog, der skal til,« understreger hun.

Laura Simón fortæller, at efter hun så, hvordan politiet behandlede folk under den ulovlige afstemning om uafhængighed, som Catalonien afholdt den 1. oktober, er hun også kommet i tvivl om, hvad hun synes.

»Politiets handlinger og vold skubber folk mod uafhængighed,« vurderer hun.

Et andet sted i byen langer slagteren Anna Pérez skinker og pølser over disken til de lokales aften- og frokostbord. Også hun har oplevet, at det er vigtigt for folk, at hun tager stilling.

»Der er store følelser på spil, når du snakker uafhængighed. Blandt mine venner er det »fifty­-fifty«, om de ønsker uafhængighed eller ej. Det er ikke sådan, at det splitter os, men vi snakker meget om det,« siger Anna Pérez.

»Jeg er splittet, og det er okay for mine venner og i min familie, men det er svært at være splittet, når andre er så stålsatte,« fortsætter hun.

Der er planlagt større demonstrationer for uafhængighed i dag, søndag, i Barcelona.