Briterne indgår frihandelsaftale med Japan

Det er den første store handelsaftale, efter Storbritannien tidligere i år trak sig ud af EU.

Arkivfoto: Den britiske regering oplyser, at den har indgået en frihandelsaftale med Japan, den første af slagsen efter brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL

Den britiske regering oplyser, at den har indgået en frihandelsaftale med Japan, den første af slagsen efter brexit.

»Storbritannien har sikret en frihandelsaftale med Japan, som er Storbritanniens første store handelsaftale som en uafhængig handelsnation, og det vil skønnet øge handlen med Japan med 15,2 milliarder pund (knap 123 milliarder kroner).«

Sådan lyder det i en erklæring fra det britiske ministerium for international handel.

Japans regering siger, der er tale om en principaftale.

Det har været vigtigt for den britiske regering at få en aftale med Japan på plads. Ikke mindst i lyset af, at den britiske regerings forhandlinger om en handelsaftale med EU er på nippet til at bryde sammen.

EU beskylder regeringen i London for at ville løbe fra en skilsmisseaftale, der blev indgået sidste efterår.

Japans udenrigsminister, Toshimitsu Motegi, oplyser, at det er hensigten, at en aftale med briterne skal træde i kraft i januar.

Storbritannien forlod først på året EU efter 47 års medlemskab. Tidligere var det EU, der på vegne af medlemslandene indgik handelsaftaler med andre lande.

Nu skal Storbritannien selv starte forfra og indgå aftaler med andre lande.

Den nye handelsaftale tager afsæt i den aftale, som sidste år trådte i kraft mellem EU og Japan. Men som briterne naturligvis ikke længere er en del af.

»Dette er et historisk øjeblik for Storbritannien og Japan og bliver vores første store handelsaftale efter brexit,« siger minister for international handel Liz Truss.

»Aftalen, som vi har forhandlet - på rekordtid og under udfordrende omstændigheder - går meget længere end den eksisterende EU-aftale, eftersom den sikrer nye gevinster for britiske virksomheder i vores strålende fremstillings-, fødevare-, drikke- og techindustrier,« siger hun.

/ritzau/AFP