Briterne går til valg. Her er din håndbog til et uforudsigeligt valg

Den britiske befolkning skal torsdag stemme ved et parlamentsvalg, der kan sætte kursen mange år fremover. Det handler først og fremmest om Brexit.

 

Storbritannien går torsdag til et af de vigtigste valg i årtier.

Valgets resultat kommer til at definere Storbritanniens vej ud af EU eller afgøre, om briterne får en ny folkeafstemning. Og de to hovedpersoner – den konservative premierminister, Boris Johnson, og Labour-leder Jeremy Corbyn – repræsenterer to radikalt forskellige visioner for Storbritannien.

Her er en simpel guide til valget. Det britiske valgsystem er ganske anderledes end det danske, idet landet er delt ind i 650 valgdistrikter. Og i hver af de valgkredse skal der vælges én person, der får kredsens mandat i Underhuset.

Et lidt specielt valgsystem – hvordan er det nu, det fungerer?

Systemet hedder »first past the post« – flertalsvalg i enkeltmandskredse – og det betyder, at det udelukkende er den kandidat, der får flest stemmer i den enkelte valgkreds, som sendes til Westminster. Alle stemmerne ud over dem på den vindende kandidat er groft sagt spildte.

Således så parlamentet ud efter valget i 2017:

Hvornår kender vi resultatet?

De britiske valglokaler lukker først klokken 23 dansk tid. Herefter tælles stemmerne op, og resultaterne bliver annonceret ét valgdistrikt ad gangen.

Vi forventer at have et billede af det samlede valgresultat tidligt fredag morgen.

Hvad siger meningsmålingerne?

Det særlige valgsystem betyder, at det er vanskeligt at lave pålidelige meningsmålinger. De britiske meningsmålinger er notorisk usikre. Selv om Det Konservative Parti står til 40-45 procent af stemmerne på landsplan, kan det ikke automatisk oversættes til valgresultatet.

Ved valget i 2017 blev otte valgkredse afgjort med et flertal for den vindende kandidat på under 100 stemmer.

Der laves dog forudsigelser om, hvor mange mandater hvert parti vinder. Og her står Det Konservative Parti til at blive det klart største parti. Det står også til at vinde et absolut flertal i parlamentet, men intet er afgjort endnu.

Valget bliver yderligere uforudsigeligt af, at rekordmange vælgere har ladet sig registrere op til valget. Flere end tre millioner nye vælgere har ladet sig registrere i år – 875.000 flere end i 2017 – og langt de fleste nye vælgere er unge. Ved det seneste valg stemte omkring 32.200.000 briter.

Hvad vil resultatet betyde for Brexit?

Resultatet vil afgøre Brexit. Kort sagt: Hvis Det Konservative Parti vinder absolut flertal, kan Storbritannien forlade EU inden 31. januar. Hvis Boris Johnson ikke får sit flertal alene, vil Brexit trække ud, og en ny folkeafstemning vil være under opsejling.

Boris Johnson har igen og igen lovet, at han vil »get Brexit done«. Efter en udmeldelse skal briterne dog øjeblikkeligt i gang med at forhandle en fremtidig handelsaftale med EU. Selv med Brexit gennemført vil briterne i en overgangsfase frem til udgangen af 2020 fortsat være de facto-medlem med alle rettigheder og forpligtelser i EU, men uden stemmeret.

Labour lover derimod briterne endnu en folkeafstemning om Brexit. Jeremy Corbyn vil genforhandle aftalen med EU, hvorefter den skal sendes ud til folket med valget: Vil I have aftalen, eller vil I blive i EU?

Liberaldemokraterne, Det Skotske Nationalparti (SNP) samt flere andre oppositionspartier støtter kravet om en ny folkeafstemning.

Hvad sker der, hvis der ikke er en klar vinder?

Hvis det ikke lykkes nogen af partierne at opnå et flertal alene, ender det i et såkaldt hung parliament. Og så kan det for alvor blive noget rod.

Lederen af det største parti – formentlig Boris Johnson – skal så ud og bede om støtte fra mindre partier for at danne en koalitionsregering eller en mindretalsregering. Men den støtte kan blive svær at finde.

Liberaldemokraterne har hidtil afvist at bruge deres mandater til at give Boris Johnson eller Jeremy Corbyn nøglerne til premierministerboligen, Downing Street 10. Og SNP vil formentlig kræve en ny skotsk uafhængighedsafstemning som betaling.