Konservative advarer: Corbyn kan være meget tættere på en valgsejr, end vælgerne aner

Den største trussel mod Boris Johnsons chancer for at vinde valget på torsdag er hans egne vælgeres tro på, at han ikke kan besejres.

Selv om den britiske oppositionsleder, Labours Jeremy Corbyn, er bagud i meningsmålingerne, kan han stadig ende med at få nøglerne til Downing Street. Sådan lyder advarslen i et internt notat fra Det Konservative Parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv om briternes premierminister, Boris Johnson, er foran i meningsmålingerne, skal der ikke meget til, før han taber til Labour-leder Jeremy Corbyn.

Det har selv Johnsons konservative parti nu advaret sine partimedlemmer om i et internt notat, som The Telegraph har fået fat i.

Faktisk er Jeremy Corbyn »meget tættere« på at blive Storbritanniens næste premierminister, end vælgerne er klar over, står der i notatet.

Corbyn kan nemlig ende med en valgsejr uden at få et eneste ekstra mandat ved valget på torsdag.

Hvis partier som Liberaldemokraterne og Det Skotske Nationalparti (SNP) får held med at stjæle stemmer nok fra Det Konservative Parti, kan det nemlig tvinge Boris Johnson fra magten.

De skal sammen få 12 ekstra mandater fra Johnson for at kunne gøre Corbyn til premierminister i et såkaldt hung parliament, hvilket vil sige, at ingen partier kan danne flertal alene.

Vælgerne er den største trussel

Det interne notat blev sendt ud 7. december, skriver The Telegraph. I notatet står, at den største trussel mod Boris Johnsons chancer for at vinde er, at de fleste briter tror på, at han er sikker på sejren.

»Vælgernes høje forventninger til en konservativ sejr åbner mulighed for, at de vil bruge deres stemme til at statuere et eksempel, mens de fejlagtigt tror, at det ikke vil ændre valgets udfald,« står der i notatet, som The Telegraph har set.

Med andre ord: De konservative Brexit-modstandere, der helst ikke vil have Corbyn som premierminister, men gerne vil sende et signal til Boris Johnson om, at de ikke bryder sig om hans Brexit-planer, kan vælge at stemme på Liberaldemokraterne i stedet – i den tro, at det ikke kommer til at påvirke valget.

Men ifølge notatet skal der »så lidt som en eller to procents vælgerbevægelse« til, før Corbyn kan få nøglerne til Downing Street uden at have fået så meget som ét eneste ekstra mandat selv.

»Virkeligheden er sådan, at Jeremy Corbyn er meget tættere på at blive premierminister, end mange vælgere aner,« står der i notatet.

I de seneste vægtede meningsmålinger – fra 9. december – ligger Det Konservative Parti dog stadig solidt foran Labour. De står til at få et klart flertal, skriver BBC.

43 procent af vælgerne vil således stemme på Det Konservative Parti, mens 32 procent vil stemme på Labour. 13 procent peger på Liberaldemokraterne, mens fire procent vil stemme på SNP.