Briter afviser anklage fra EU om eksportforbud på vacciner

EUs præsident beskylder USA og Storbritannien for at have indført et forbud mod at eksportere vacciner.

Den britiske regering har ikke blokeret for eksport af vaccine eller vaccinekomponenter, lyder det fra den britiske udenrigsminister, Dominic Raab. Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs præsident, Charles Michel, beskylder Storbritannien og USA for at have indført et forbud mod at eksportere vacciner mod covid-19. Men det betegner den britiske regering som usandt.

Ifølge BBC har udenrigsminister Dominic Raab skrevet til Michel og kaldt beskyldningen »komplet forkert«.

En repræsentant for EU er blevet bedt om at møde op i det britiske udenrigsministerium til »videre drøftelser«.

Det er anden gang i år, at Storbritannien og EU er røget i totterne på hinanden i spørgsmålet om produktion og fordeling af vacciner.

Briterne er langt længere fremme med at vaccinere sin befolkning, end man er i EU.

Michel skriver i et nyhedsbrev, at »Storbritannien og USA har indført et direkte forbud mod at eksportere vacciner eller vaccinekomponenter fra deres lande«.

»Jeg ønsker rene linjer her. Den britiske regering har ikke blokeret for eksport af en eneste covid-19-vaccine eller vaccinekomponent,« svarer Raab i et brev, som er sendt til Michel tirsdag.

»Enhver henvisning til et britisk eksportforbud eller enhver restriktion på vacciner er komplet forkert,« konstaterer han.

EU indførte i januar eksportkontrol med vacciner, der føres ud af EU. Der var en åbenlys bekymring for, at vaccinerne især var på vej til Storbritannien og USA.

Søgelyset har især været rettet mod vacciner fra selskabet AstraZeneca. EU har bidraget med flere milliarder kroner til at få udviklet vaccinen hos det svensk-britiske selskab. Man har bestil 400 millioner doser, som kun langsomt når frem.

Det førte meget kort til en strid med Storbritannien, da man meldte ud, at eksportforbuddet også gjaldt Nordirland. Ifølge en brexit-aftale fra sidste år er Nordirland fortsat en del af EUs indre marked. EU sagde undskyld og kaldte det en fejl.

Tidligere på måneden blokerede Italien for eksport af 250.000 doser vacciner fra AstraZeneca. De skulle være skulle udskibet til Australien.

»EU, der er regionen med den største produktionskapacitet i verden for vacciner, har ganske enkelt indført et system for at kontrollere eksport af doser, der er produceret i EU,« skriver Michel og afviser anklager om vaccinenationalisme.

/ritzau/